Túsznak ajánlotta saját fiát Azerbajdzsánnak az örmény miniszterelnök, hogy az örmény katonák szabadulhassanak

2021. június 09. – 15:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nikol Pasinján ügyvezető örmény miniszterelnök az ország északnyugati részén fekvő Sirak tartomány egyik településén azt mondta, a fiát is bevonja az Azerbajdzsánnal szembeni konfliktus rendezésére.

„Hivatalosan javasoljuk, hogy a fiam kész túszként Bakuba menni a foglyaink helyett”

– idézte őt az MTI a tudósításában. Pasinján azért gyorsítaná fel a folyamatot, mert egy nappal korábban Szerzs Szargszján, a köztársaság harmadik államfője bírálta őt egy kijelentése miatt, és mert a fogságban lévő örmény katonáknak még egy-két hónapot várniuk kell szabadulásukra.

Asot Pasinján a Facebookon azt írta, hogy készen áll ilyen cserére. Örményországban súlyos belpolitikai válságot idézett elő, hogy a kormányfő 2020 novemberében elemzők szerint kapitulációval felérő, Örményország számára kedvezőtlen feltételeket tartalmazó tűzszüneti megállapodást írt alá. Azerbajdzsán az általa indított háborúban jelentős területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, jogilag Azerbajdzsán részét képező, de túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah enklávéban.

A tűzszüneti megállapodás aláírása után tüntetéssorozat kezdődött Örményországban, a tüntetők Pasinján távozását követelték. A tiltakozó megmozdulások az előrehozott parlamenti választás kihirdetése után is folytatódtak. A tiltakozók szerint a kormányfőnek nem lenne szabad indulnia a következő választáson, hanem egyszer és mindenkorra távoznia kellene a politikából.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!