Legalább 500 euróra büntetik, aki homokot hoz haza emlékbe Szardíniáról

2021. június 5. – 16:53

Másolás

Vágólapra másolva

Gyerekkoromban a nyaralás végi rituálém része volt a vízbe dobott búcsúajándék (virág, levél, papírhajó) mellett, hogy hazahozok egy kis üveg vizet, és ha olyan helyen voltunk, homokot emlékbe. Eu jutott egy pillanatra eszembe, amikor azt olvasom az MTI hírei között, hogy „több tucat turistát büntettek meg az elmúlt napokban Szardínián, mert homokkal, szikladarabokkal vagy kagylókkal a poggyászukban próbáltak meg hazatérni nyaralásukból a páratlan strandjairól híres szigetről”.

Szardínián egy 2017-es helyi törvény tiltja a tengerpartok megrongálását, ezzel akarják megakadályozni, hogy turisták milliói hordják el a javarészt még érintetlen strandok ritka homokját. A büntetési tétel nem is csekély: a bírság 500-tól 3000 euróig terjed, ha valaki úgymond megdézsmálja az Olaszországhoz tartozó sziget strandjait. Szombati olasz sajtóhírek szerint az elmúlt napokban 41 embert büntetett meg emiatt a helyi vámhatóság, az utazóktól összesen 100 kilogramm homokot, követ vagy tengeri kagylót koboztak el.

Ez 41 emberre elosztva azért nem tűnik eget rengető, partot omlasztó mennyiségnek, de az olasz média szerint egyes turisták odáig mennek, hogy az interneten bocsátják áruba a szardíniai tengerparti zsákmányt, közte érintetlen strandok különleges színű homokját, „megteremtve egy új, ökológiailag veszélyes feketepiacot”.

Az utazóktól elkobozott homokot állítólag visszajuttatják arra a partszakaszra, ahonnét elvitték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!