A Microsoft keresője cenzúrázta a tank előtt álló férfi képét a Tienanmen téri vérengzés évfordulóján

2021. június 5. – 11:05

frissítve

A Microsoft keresője cenzúrázta a tank előtt álló férfi képét a Tienanmen téri vérengzés évfordulóján
Egy ismeretlen tüntető állja útját a kínai hadsereg tankjainak a pekingi Tienanmen téren 1989. június 5-én – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Aki pénteken, a Tienanmen téri vérengzés évfordulóján a „tank man”, azaz a kínai hadsereg harckocsijai elé álló „tankemberről” készült világhírű fotóra keresett rá a Microsoft keresőjével, az belekóstolhatott, milyenek is a kínai emberek mindennapjai, ugyanis a Bing nemes egyszerűséggel cenzúrázta az összes „tankemberes” képet több nyugati országban, köztük az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban és Szingapúrban, írja a BBC.

Aki a fenti országokban rákeresett a „tank man” kifejezésre a képek között, annak a Microsoft alapértelmezett keresőmotorja azt dobta ki, hogy „nincs találat a tank man kifejezésre, ellenőrizze, hogy helyesen írta-e le a kifejezést, vagy próbálkozzon más kulcsszavakkal”.

Másoknak ugyan feldobott néhány találatot, azonban azok a világhírű fénykép helyett német és amerikai tankokat ábrázoló háttérképek voltak. A „Tienanmen tér” kifejezés szintén érdekes eredményeket hozott. Míg a Google-nél az első tíz fotóból öt a hírhedt „tankembert” ábrázolja, a Bingnél a tér csak mint turista látványosság jelent meg.

A Bing az eset után egy rövid közleményt adott ki, amelyben „véletlen emberi hibával” magyarázták a történteket. Szombat reggel pedig már újra megjelentek a „tankemberes” képek a keresőben.

A Bing azon kevés nyugati keresőmotorok egyike, melyek erősen cenzúrázva ugyan, de elérhetőek a szigorúan ellenőrzött kínai interneten. Kínában az úgynevezett Nagy Tűzfal miatt elérhetetlenek a legnagyobb nyugati honlapok, köztük a Google, a Facebook, a Twitter és a Wikipédia is. Ezenkívül szigorúan cenzúráznak minden „államellenes” tartalmat. Így például a Tienanmen téri vérengzésről sem találni semmilyen információt a kínai interneten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!