Száz civilt mészárolt le egy felfegyverzett csoport Burkina Fasóban

2021. június 5. – 15:42

frissítve

Száz civilt mészárolt le egy felfegyverzett csoport Burkina Fasóban
Egy falu Burkina Faso északi részén, a Mali és Niger határán 2019. november 14-én – Fotó: Michele Cattani, AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Fegyveres támadók mintegy száz civilt öltek meg egy Burkina Faso északi részén lévő falu elleni éjszakai rajtaütés során – jelentette a Reuters a kormány szombati közlése alapján. A régió egyre súlyosbodó dzsihadista erőszakhullámmal néz szembe.

Az áldozatok száma még nem végleges, de az már biztos, hogy ez volt az elmúlt évek leghalálosabb támadása az országban. A támadók péntek éjszaka csaptak le a Nigerrel határos Yagha tartományban lévő Solhan falu lakóira, felgyújtották a házakat és helyi piacot is.

A kormány 72 órás nemzeti gyászt hirdetett, és a támadókat terroristáknak nevezte, de eddig egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget. Az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz kötődő dzsihadisták civilek elleni támadásai a nyugat-afrikai Száhel-övezetben az év eleje óta megsokasodtak, különösen Burkina Fasóban, Maliban és Nigerben.

Burkina Fasóban az erőszak következtében alig több mint két év alatt több mint 1,14 millió ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét, miközben az ország mintegy 20 ezer, szintén a dzsihadisták elől menekülő menekültet is befogadott a szomszédos Maliból.

Márciusban a támadók 137 embert öltek meg Niger délnyugati részén fekvő falvak elleni összehangolt támadásokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!