35 ezer ember lakik majd a mesterséges félszigeten, amit Dánia a tengerszint emelkedése miatt épít

2021. június 04. – 17:57

35 ezer ember lakik majd a mesterséges félszigeten, amit Dánia a tengerszint emelkedése miatt épít
Pénteken fogadták el a törvényt a Koppenhága kikötője mellé épülő mesterséges félszigetről – Fotó: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mesterséges félsziget épül Koppenhága kikötőjében, az Oresund tengerszorosban – írja az MTI. A 20 milliárd dán koronából (930 milliárd forint) megépülő Lynetteholmen nevű sziget 35 ezer ember számára fog lakóhelyet biztosítani és védelmet is nyújt majd a dán fővárosnak az emelkedő tengervízszint miatt fenyegetést jelentő jövőbeli esetleges áradásokkal szemben.

A korábban ipari területként működő Refshale szigettől északra fogják megépíteni, és a tervek szerint egy kikötői alagút fogja összekötni az országúttal.

Benny Engelbrecht közlekedésügyi miniszter közleménye szerint a munkálatok a tervek szerint már idén megkezdődnek és a projekt honlapja 2070-re ígéri a befejezést.

A nagyjából három négyzetkilométeres mesterséges félsziget kialakításához 80 millió tonna földre és 28 millió köbméter homokra lesz szükség. Ez azt jelenti, hogy a következő 10 évben minden nap 350 teherautónak kellene keresztülhajtania a városon az építkezés helyszínére.

A projekt ellenzői péntek reggel a dán parlament épülete előtt tüntettek, szerintük ugyanis az építkezés környezetre gyakorolt hatását nem tanulmányozták megfelelően.

Lars Loekke Rasmussen akkori dán kormányfő 2018 októberében terjesztette elő a sziget terveit, amelyeket azonnal jóváhagyott a koppenhágai városvezetés.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!