Pénzbírsággal büntetik Romániában azt, aki azért küld el egy anyát egy nyilvános helyről, mert gyermeket szoptat

2021. június 3. – 17:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénzbírsággal fogják büntetni Romániában azt, aki azért küld el egy anyát egy nyilvános helyről, mert gyermeket szoptat – az erről szóló törvényjavaslatot csütörtöki ülésén nagy többséggel elfogadta a bukaresti képviselőház, egyetlen tartózkodás mellett, írja az MTI.

A kihirdetésre váró jogszabály szerint diszkriminációt és kihágást követ el az, aki bármilyen módon megakadályoz egy anyát abban, hogy egy két évnél kisebb gyermeket nyilvános helyen anyatejjel tápláljon.

Ez a kép nem Romániában készült. Larissa Waters, az ausztrál Zöldek szenátora kislányát, Alia Joyt szoptatja a canberrai parlament szenátusi üléstermében 2017. június 22-én. MTI/AAP/Lukas Coch
Ez a kép nem Romániában készült. Larissa Waters, az ausztrál Zöldek szenátora kislányát, Alia Joyt szoptatja a canberrai parlament szenátusi üléstermében 2017. június 22-én. MTI/AAP/Lukas Coch

Hasonlóképpen kihágás az is, ha egy nő azért nem vehet igénybe egy olyan szolgáltatást, amelyre egyébként jogosult, mert egy kétévesnél kisebb gyermeket szoptat. Ha a diszkriminációt egy magánszemély követi el, akkor 100 lejtől (7000 forint) 500 lejig terjedő bírsággal sújtható. Ha szoptató anyát egy hivatal vagy egy cégjegyzékben szereplő jogi személy képviselője küldi el, akkor 1000 és 2000 lej közötti bírság szabható ki.

A kihágás megállapítására a fogyasztóvédelmi hatóság, a belügyminisztérium vagy – a települési önkormányzatok által működtetett – helyi rendőrség képviselői jogosultak. A törvénytervezet szerint a szoptató anyák kiutasítása egy nyilvános helyről akkor is kihágásnak minősül, ha az illető épület rendelkezik elkülönített baba-mama szobával. A szenátus által korábban elfogadott törvény hatályba lépéséhez már csak az államfő jóváhagyása szükséges.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!