Hazaküldték a fogyatékkal élő gyerekeket egy lengyel iskolából, mert jött az oktatási miniszter

2021. június 3. – 19:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az oktatási miniszter látogatása előtt hazaküldték a fogyatékkal élő gyerekeket egy lengyel sajátos nevelési igényű gyerekekre szakosodott iskolából – írta meg a Politico.

Przemysław Czarnek oktatási miniszter a łuków-i sajátos nevelési igényű gyerekek iskolájába látogatott el szerdán.

A szülőknek a járványügyi korlátozásokkal indokolták, hogy haza kell vinniük a gyerekeiket. Ugyanakkor Danuta Kowol, az intézmény igazgatója azt is mondta, hogy a legkisebb gyerekek, akik közül mindenkit hazaküldtek, amúgy sem tudtak volna érdemben részt venni az ünnepségen, amire a miniszter jött.

„Nincs értelme annak, hogy egy minden végtagjára lebénult gyerek, aki semmit nem hall vagy ért, részt vegyen az eseményen”

– mondta Kowol az ellenzéki TOK FM rádiónak.

A szülők és a tanárok egy része felháborodva reagált. „És akkor mi van, ha nem tudnak beszélni vagy járni? Szeretnek az iskolában és más gyerekek társaságában lenni. Egy sajátos nevelési igényű gyerekekre specializálódott iskolának nem szabadna azt mutatnia, hogy jobb és rosszabb gyerekek lennének” – mondta egy anyuka a rádiónak.

Czarnek minisztériuma tagadta, hogy tudomása lett volna az iskola intézkedéséről, és a médiát hibáztatta „mesterséges vita” létrehozásáért. Czarnek később találkozott is néhány gyerekkel azok közül, akiket hazaküldtek.

Przemysław Czarnek oktatásiügyi miniszter arról híres, hogy elősegítette az iskolák tantervének átírását, hogy az jobban tükrözze a kormány nacionalista világnézetét – írja róla a Politico. A miniszter olyan oktatási reformot is tervez, amely a fogyatékossággal élő gyermekekre összpontosít, például a łuków-i iskolában tanulókra.

„Senki sem tudja, hogy a minisztérium milyen mértékben akarja bevonni a fogyatékkal élőket a közoktatásba. De ha megerősítésre volt szükségük arról, hogy a speciális iskolák nem segítenek, vagy legalábbis nem kezelik megfelelően az összes diákjukat, akkor azt most megkapták” – mondta Paweł Kubicki közgazdász és szociológus az üggyel kapcsolatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!