Ökológiai katasztrófától tartanak a szakértők, miután süllyedni kezdett a veszélyes vegyi anyagokkal megpakolt és kigyulladt teherhajó

2021. június 2. – 12:20

Ökológiai katasztrófától tartanak a szakértők, miután süllyedni kezdett a veszélyes vegyi anyagokkal megpakolt és kigyulladt teherhajó
A Srí Lanka-i Légierő sajtószolgálata által közreadott felvétel a kigyulladt X-Press Pearl nevű teherhajóról május 25-én. Fotó: MTI / EPA / Srí Lanka-i Légierő sajtószolgálata

Másolás

Vágólapra másolva

Mint megírtuk, május 20-án Srí Lankánál kigyulladt a szingapúri X-Press Pearl nevű teherhajó, ami veszélyes vegyi anyagokat, olajat és kozmetikumokat szállított. A 25 fős személyzetet kimentették, de a hajó azóta is sűrű fekete füsttel égett, amit keddig hiába próbált eloltani Srí Lanka és India haditengerészete a viharos szél miatt. Ráadásul a tenger partra mosott töménytelen mennyiségű megégett törmeléket és szennyeződést, amit katonák százai próbáltak összegyűjteni.

A legfrissebb hírek szerint a teherhajó süllyedni kezdett, ezért a srí lankai elnök utasítására a mentőalakulatok igyekeznek a parttól messzebbre, mélyebb vizekre vontatni.

Szakértők évtizedek óta nem látott környezeti katasztrófa bekövetkezésétől tartanak, a lakosságot pedig figyelmeztették, ne nyúljon a mérgező anyagot tartalmazó hulladékhoz. A kormány a parttól számított 80 kilométeres körzetben betiltotta a halászatot.

A Srí Lanka-i Tengerikörnyezet-védelmi Hatóság (MEPA) vezetője a múlt héten bejelentette: szakértői bizottságot hoztak létre a környezeti kár felmérésére és a lehetséges szennyezés kivizsgálására.

A rendőrség szintén vizsgálatot indított a tűz okainak kiderítésére, kedden pedig egy colombói bíróság megtiltotta a hajó kapitányának, hogy elhagyja az országot. A Srí Lanka-i kormány bejelentette, hogy kártérítési pert indít a hajó tulajdonosa ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!