A németek majdnem fele a koronavírus-járvány után is hordana maszkot. És ön?

2021. június 2. – 11:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Németországban a lakosság több mint 40 százaléka a koronavírus-világjárvány lecsengése után is viselne szájat és orrot takaró maszkot, hogy megelőzzön fertőzéseket – mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés, amiről az MTI számolt be.

Az Ausgburger Allgemeine a Civey közvélemény-kutató társaság felméréséről azt írta, hogy az eredmények szerint a németek 44,7 százaléka a pandémia után is viselne maszkot, például influenzajárvány idején, 41,9 százalék azonban tartósan szakítana a maszkviseléssel. A bizonytalanok aránya 13,4 százalék.

A leghatásosabb óvintézkedések között számontartott maszkviselést főleg az idősek tennék napi rutinná: a 65 feletti megkérdezettek 54,1 százaléka mondta azt, hogy a világjárvány után is visel majd maszkot egészsége védelméért. A maszkviselést a 18–29 évesek utasítják el a leginkább: a megkérdezettek 50,5 százaléka végleg letenné a maszkot.

A lap összeállítása szerint a SARS-CoV-2 terjedésének lassítását szolgáló fertőzéshigiéniai szabályok – maszkviselés, társas távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés – egy sor további vírus terjedését is megakadályozták Németországban. Így például az influenzajárvány 2020–2021-es szezonja, csakúgy, mint máshol, úgy gyakorlatilag itt is elmaradt, a szintén cseppfertőzéssel terjedő norovírust (hányós-hasmenős gyomor-bélrendszeri megbetegedést) pedig harmadannyi ember szervezetében mutatták ki tavaly, mint a koronavírus-világjárvány előtti utolsó évben, 2019-ben.

Sok ázsiai országban egyébként már jóval az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) megjelenése előtt a mindennapok része volt a maszkviselés.

Ön jelenleg hord maszkot közterületen, illetve ott, ahol nem kötelező?

Amennyiben a válasz a sohasem, úgy kérjük, nyomjon egyest, ha pedig minden esetben igaz, akkor tízest. Ha csak időnként visel maszkot, akkor az ötöst válassza:

Tervezi, hogy járványidőszakokban, például influenzajárvány idején visel majd maszkot?

Amennyiben biztos benne, hogy nem fogja viselni, úgy kérjük, válassza az egyest, ha pedig határozottan tudja, hogy hordani fogja a fenti esetben, úgy a tízesre nyomjon:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!