A Vogue címlapjára került a legfiatalabb Nobel-békedíjas, akit meg akartak ölni a tálibok

2021. június 02. – 15:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Vogue címlapjára került Malála Júszafzai, írja a BBC.

A legfiatalabb Nobel-békedíjas többek között arról beszélt, hogy több aktivistával is szoros barátságban van. Megemlítette azt is, hogy a szintén fiatal Greta Thunberg fordult már hozzá korábban tanácsért sms-ben.

Júszafzai pakisztáni születésű emberjogi aktivista, aki a nők tanuláshoz való jogáért küzd. 2014-ben kapta meg Nobel-békedíját, így lett minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa, illetve az első pakisztáni, aki megkapta a díjat. 2012-ben, 15 éves korában merényletet próbáltak elkövetni ellene szélsőséges tálibok, több lövést is kapott, de végül túlélte.

Júszafzai arról is beszélt, hogy nemrég jelentkezett az Oxford Egyetemre, ám például

„a Nobel-díjról nem írtam semmit az Oxfordnak írt nyilatkozatban, kicsit zavarban éreztem magam tőle”

– mondta. Hozzátette, örül, hogy végre vele egyidősek között tanulhat, azonban néha még zavarba jön, amikor „olyanokat kérdeznek, hogy milyen volt Angelina Jolie-val vagy Obamával találkozni. Kínos, mert azt a Malálát szeretnéd az iskola falain kívül hagyni, és csak egyszerű diák és barát lenni.”

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!