Tévedésből „rohant le” egy olívaolajgyárat egy amerikai katonai osztag Bulgáriában

2021. június 1. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

A csapat elkóválygott a Swift Response 21 hadgyakorlaton, a manufaktúra tulajdonosa perel.

Egy repülőtér elfoglalását és ellenőrzés alá vonását gyakorolta május 11-én az amerikai 173. Légideszant dandár Bulgáriában, amikor a különleges osztag tagjai kicsit elkóvályogtak a Swift Response 21 hadgyakorlat kijelölt helyszínéről – írja a helyi sajtóra hivatkozva a defbrief.com szakportál.

A katonák puskákkal a kezükben pásztázták végig az épületeket, hangárokat, de véletlenül egy olaívaolajgyártó cég telephelyére is betévedtek. A cég biztonsági kamerái által rögzített felvételeken az látszik, hogy a dolgozók mindvégig nyugodtak maradtak a katonák láttán, a katonák pedig az alapos „terepszemle” után távoztak az épületből.

Az incidensben nem sérült meg senki, de az Egyesült Államok bulgáriai nagykövetsége hivatalosan is elnézést a tévedésért, ám a gyár tulajdonosa úgy döntött, kártérítési pert indít az ügyben.

A gyakorlat, amelynek során az incidens bekövetkezett, a Swift Response 21 egyike azoknak a gyakorlatoknak, amelyeket az amerikai hadsereg egész Európában folytat a szélesebb Defender Europe sorozat részeként. A Swift Response 21-re Romániában, Észtországban és Bulgáriában került sor, több mint 7000 katona bevonásával, tíz különböző nemzetből.

A Defender Europe 21 gyakorlatsorozat Magyarországon és a környező országokban is hetek óta zajlik, a nemzetközi teszten a Magyar Honvédség alakulatai is nagy erőkkel vesznek részt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!