Százötven iskolást raboltak el fegyveresek Nigériában

2021. május 30. – 23:38

Másolás

Vágólapra másolva

Rendőrségi beszámolók szerint fegyveresek legalább százötven diákot raboltak el egy nigériai iskolából – írja a BBC.

Az eset Teginában történt, motorral érkező fegyveresek először tüzet nyitottak az utcákon, aminek a hatására az emberek fedezékbe menekültek. Ezután egy iszlám iskola felé vették az útjukat, majd elraboltak legalább 150, egyes beszámolók szerint akár kétszáz diákot is. A rablók váltságdíjat remélnek, arról egyelőre nincsenek hírek, hogy pontosan mik a követeléseik, ahogy arról sem, hogy ezeket teljesítik-e, vagy hogy mi a gyerekek sorsa.

Az iskolába fiúk és lányok vegyesen járnak hattól egészen 18 éves korig. Az emberrablás során két embert lelőttek, egyikük meg is halt, arról nincsenek információk, hogy ők kik voltak.

A mostani emberrablás csupán egy nappal azután történt, hogy egy korábbi emberrablás után szabadon engedtek 14 egyetemistát. És csupán három hónap telt el azóta, hogy közel 300 diáklányt raboltak el fegyveresek, szintén váltságdíjat követelve.

Ők is, ahogy az utóbbi években elrabolt emberek nagy része, sértetlenül kiszabadultak – írja a Guardian.

Nigéria északi tartományaiban egyre komolyabb problémát okoznak az emberrablások, üzletembereket, politikusokat, különféle kormányzati szereplőket, diákokat előszeretettel rabolnak el fegyveres csoportok. Korábban igyekeztek a tartományok vezetői megállapodni a bűnözőkkel, de igazából egyáltalán nem javult a helyzet.

A katonai akciók ellenére egyre több az emberrablás a rossz közbiztonságú vidéki részeken, 2016 és 2020 között összesen nagyjából 11 millió dollárnyi (kb. 3,1 milliárd forint) pénzt fizettek ki különféle személyek váltságdíjakra.

A hatóságok azt állítják, hogy az utóbbi néhány emberrablást már váltságdíj kifizetése nélkül sikerült rendezniük, de elemzők szerint ez valójában nem valószínű. Biztonsági szakértők arra számítanak, hogy ha nem sikerül tartós megoldást találni, akkor egyre gyakoribbá válnak majd az emberrablások azokban az országrészekben, ahol különösen szegény emberek is élnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!