Rekordok a Mount Everesten: 75 éves amerikai ügyvéd és egy vak kínai férfi is feljutott

2021. május 30. – 15:39

frissítve

Rekordok a Mount Everesten: 75 éves amerikai ügyvéd és egy vak kínai férfi is feljutott
Az amerikai ügyvéd, Arthur Muir – Fotó: Prakash Matema/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Számos rekordot megdöntöttek az elmúlt napokban a Mount Everest hegymászói: egy volt hongkongi tanárnő lett az első nő, aki a leggyorsabban jutott fel a világ legmagasabb csúcsára – jelentette az MTI. Egy 75 éves nyugdíjas ügyvéd a legidősebb amerikaiként hódította meg a csúcsot, egy kínai vak férfi pedig az első ázsiai látásvesztett, aki a nepáli oldalról ért fel a Csomolungmára.

A 45 éves egykori tanárnő, Cang Jun-Hongnak 25 óra 50 perc alatt sikerült feljutni a hegycsúcsra az alaptáborból. A hegymászók általában napokat töltenek a különböző magasságokban felállított táborokban az előtt, hogy csúcstámadásra indulnának. Május 11-i csúcstámadása a rossz idő miatt sikertelen volt. Cang egy nepáli nő, Phunjo Jhangmu rekordját döntötte meg, aki 2017-ben 39 óra 6 perc alatt jutott fel az Everestre.

„Megkönnyebbültem, és boldog vagyok, mert nem rekorddöntésre készültem. Csak magamat akartam kipróbálni”

– mondta Cang.

A 75 éves Arthur Muir május 23-án ért fel az Everestre. A hatszoros nagypapa 68 évesen kezdett hegyet mászni Alaszka és Dél-Amerika hegyeiben. Utolsó unokája épp akkor született, amikor megmászta a világ legmagasabb hegycsúcsát. 2019-ben fel kellett adnia a csúcstámadást, mert leesett egy létráról és bokáját törte. Nagyon kimerült a hegycsúcs megmászásában, mert a csúcstámadáskor igen rossz volt az időjárás.

„Őszintén, meglepődtem, amikor felértem, nagyon fáradt voltam, alig vártam, hogy kiegyenesedjek a nagyon szeles és nagyon hideg időben” – mondta vasárnap katmandui visszatérése után. Muir előtt a 67 éves Bill Burke volt a legidősebb amerikai, aki feljutott a Mount Everestre.

Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó szerdán indult el a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest tiszta, azaz pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélküli megmászására, és még aznap feljutott a második magaslati táborba, amelyet 6500 méteres magasságban épített ki magának.