A pápa megcsókolta a tetovált rabszámot egy Mengele auschwitzi kísérleteit túlélő nő karján

2021. május 26. – 15:51

frissítve

A pápa megcsókolta a tetovált rabszámot egy Mengele auschwitzi kísérleteit túlélő nő karján
Ferenc pápa és Lidzija Makszimovics találkozása 2021. május 26-án, a Vatikánban – Fotó: VATICAN MEDIA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai általános audiencián Ferenc pápa találkozott Lidzija Makszimovics holokauszttúlélővel, akit alig háromévesen deportáltak az auschwitz-birkenaui náci német haláltáborba – írja az MTI.

A 81 éves fehérorosz nő feltűrte ruhája ujját, hogy megmutassa a katolikus egyházfőnek a számot, amellyel a nácik megjelölték a koncentrációs táborokba belépő rabokat, a pápa pedig megcsókolta a karját. A nő ezt követően átölelte a pápát.

A Krakkóban élő Makszimovicsot 1943-ban deportálták, és egy olyan barakkba került, amelyben azokat a gyerekeket tartották, akiket Josef Mengele náci háborús bűnösnek, az egykori auschwitzi koncentrációs tábor orvosának szörnyű kísérleteihez használtak.

Makszimovics a többi túlélővel együtt 1945 januárjában szabadult meg a tábor szörnyűségétől, amikor is a tábort felszabadító szovjet csapatok egy lengyel családnak adták őt. A nő abban a hitben élt, hogy elvesztette anyját, ám 1962-ben megtalálták a biológiai anyját, aki szintén azt hitte, hogy elvesztette lányát.

Makszimovics azért látogatott Olaszországba, mert ott épp most mutatják be az életéről szóló dokumentumfilmet. A Memoria Viva nevű egyesület projektjeként készült film címe

„70072, a lány, aki nem tudott gyűlölni”

– ez Makszimovics egyik mondásából ered: „ha a gyűlöletre és a bosszúra gondolva kellene élnem, kárt okoznék magamnak és a lelkemnek, megbetegednék: a gyűlölet engem is megölne”. A címben szereplő szám pedig Makszimovics tetoválására utal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!