Börtönbüntetést kaptak a román rendőrakadémia volt vezetői, akik halálosan megfenyegettek egy újságírót

2021. május 24. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bukaresti ítélőtábla a román Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia volt rektorát és helyettesét, mert halálosan megfenyegettek egy oknyomozó újságírót, aki az egyetem doktori iskolájában zajló sorozatos plágiumokról írt – írja az MTI.

A korrupcióellenes ügyészség 2019-ben emelt vádat az egyetem két volt vezetője ellen, akik egy beosztottjuk révén halálosan megfenyegették Emilia Sercan oknyomozó újságírót, aki rendszeresen beszámolt az egyetem doktori iskolájában elkövetett plágiumokról.

Tavaly októberben a román hatóságok bezárták a rendőrakadémia két – jogi és közbiztonsági – doktori iskoláját, miután több plágiumügyre derült fény az újságíró leleplezéseinek köszönhetően. A döntést Monica Anisie volt oktatási miniszter hozta meg, aki a szaktárca etikai kérdésekkel foglalkozó bizottságának javaslatára megvonta öt évre a rendőrakadémia doktori iskoláinak működési engedélyét.

A hétfőn közölt ítélet szerint Adrian Iacob egykori rektort és Mihail Macroci volt rektorhelyettest három év felfüggesztett börtönbüntetésre, közmunka végzésére és kártérítés megfizetésére ítélte a bíróság.

A most kihirdetett ítélet nem jogerős, az érintettek fellebbezést nyújthatnak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!