A Vatikán szerint a mexikói püspökök éveken át eltussolták a pedofil ügyeket

2021. május 21. – 00:05

Másolás

Vágólapra másolva

Mexikóban katolikus püspökök éveken át tussoltak el pedofil bűnöket – ezt a Vatikán mexikói nunciusa állítja, aki „pszichológiai gyilkosságokról” és szörnyű tragédiáról beszél. Ferenc pápa az esetek kivizsgálására az egyházi pedofília elleni belső küzdelem nagyágyúit küldte Közép-Amerikába.

A katolikus klérusba tartozók hosszú ideig próbálták a szőnyeg alá söpörni az egyházon belüli pedofil eseteket Mexikóban – állítja az ország apostoli nunciusa, a Közép-Amerika legnagyobb országában Ferenc pápát képviselő olasz érsek, Franco Coppola. A ki nem vizsgált esetek miatt sokáig nem voltak tudatában a jelenség mértékének, de újabban egyre több minden derül ki – mondja a nuncius, aki a pedofíliával szembeni zéró tolerancia nevében lép fel Közép-Amerikában.

„Minden alkalommal, amikor az áldozatokkal találkozom, szembesülök vele, hogy mennyire igaz, amit Ferenc pápa mondott: az abúzus pszichológiai gyilkosság”

– hangsúlyozza Coppola. Sőt szerinte még talán rosszabb is annál, mert életen át tartó sebeket okoz, amelyek rendkívül megnehezítik a kapcsolódást más emberekhez is.

A 127 milliós Mexikóban idáig 271 papot vádoltak meg hivatalosan pedofíliával. A leghíresebb eset több, mint egy évtizedes. Akkor Marcial Maciel Degollado atyáról, a Krisztus Légiója szerzetesrend alapítójáról derült ki a Vatikán szerint is bizonyítottan, hogy kettős életet élt: több tucat gyereket rontott meg, köztük a saját gyermekeit is.

A pedofília látenciájával mindenhol számolni kell, így Mexikóban sem lehet tudni, hogy hány valós eset volt az ismertté váltakon túl. Coppola most egy interjúban arról beszélt, hogy sokan szándékosan vettek részt a bűncselekmények eltussolásában, de még többen lehettek, akik nem igazán voltak tudatában annak, hogy milyen súlyos dolgokban lesznek ezzel cinkostársak.

Franco Coppola mexikói pápai nuncius. Fotó: GUILLERMO GRANADOS DE LA VEGA / NOTIMEX / Notimex via AFP
Franco Coppola mexikói pápai nuncius. Fotó: GUILLERMO GRANADOS DE LA VEGA / NOTIMEX / Notimex via AFP

A Szentszék mexikói képviselője maga is aktívan részt fel a korábbi eltussolások feltárásában. Több vizsgálat már folyamatban van, ezek azt célozzák, hogy a pedofíliának segédkező egykori hálózatokat leleplezzék.

A katolikus Crux most arról ír, hogy Mexikó lehet a következő Chile. Chilében (és a világegyházban is) 2018-ban sokkolta a közvéleményt és a híveket, hogy 2018-ban az ország összes püspöke felajánlotta a lemondását a pápának, miután a pedofília széles körű eltussolására derült fény. Chilében a Vatikán akkor Charles Scicluna máltai és Jordi Bertomeu spanyol egyházi vezetőket bízta meg az esetek felderítésével; ugyanőket tavaly márciusban Ferenc pápa Mexikóba küldte, hasonló céllal. A koronavírus-járvány miatt a mexikói egyházi pedofília elleni küzdelemról azóta kevesebbet lehetett hallani; most az az egyházi várakozás, hogy a téma sokkal erőteljesebben kerülhet újra elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!