Visszatoloncolják a marokkói határsértőket a spanyolországi Ceutából

2021. május 18. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 2700 embert toloncoltak vissza Marokkóba azok közül, akik az elmúlt egy napban illegálisan jutottak be az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területére – közölte Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter a spanyol kormány ülése után tartott sajtótájékoztatón Madridban.

Több mint hatezer határsértőről van szó, akiknek a visszafordítása folyamatos. A felnőtt kísérő nélküli gyerek helyzetét egyedileg mérlegelik. A spanyol kormány minden eszközt felhasznál, hogy megőrizze a határok integritását, ezért 200 rendőrt vezényeltek át más területekről Ceutába, valamint a hadsereget is bevonták a rendfenntartásba és a határvédelembe.

A tömeges határsértésre a marokkói hatóságok tétlensége miatt kerülhetett sor, amelyet a spanyol lapok szándékosnak tartanak és egy diplomácia konfliktussal magyaráznak. Egy spanyol kórházban ápolják ugyanis koronavírus-fertőzés miatt Brahim Ghalit, aki a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetője.

A marokkói kormány a jószomszédi viszony szellemiségével ellentétesnek tartja a szeparatista vezető spanyolországi tartózkodását, az ügyben a belügyminisztérium korábban bekérette a rabati spanyol nagykövetet is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!