Katonákat küld Spanyolország Ceutába, ahova nyolcezer migráns érkezett egy nap alatt

2021. május 18. – 19:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen nap alatt nyolcezer bevándorló lépett be illegálisan Ceuta területére, ezért a spanyol kormány katonai osztagokat küld az autonóm városba – írja a BBC. A spanyol sajtó szerint a marokkói hatóságok szándékos tétlensége miatt alakulhatott így a helyzet, ugyanis a marokkói kormány sérelmezi, hogy Spanyolországban kezelnek egy velük ellenséges szeparatista vezetőt. A spanyol belügy szerint egyelőre elhamarkodott volna ilyen következtetést levonni.

Az afrikai spanyol enklávé Marokkó tengerpartjánál helyezkedik el, és 80 ezren lakják. A migrációs nyomás Ceután és a másik enklávén, Melillán általában is rendkívül nagy földrajzi fekvésük miatt, de a napokban különösen éles helyzet alakult ki azáltal, hogy több mint nyolcezer ember (köztük legalább 1500 kiskorú) érkezett a tengeri határkerítést körülúszva, vagy a sekély vízállás miatt egyszerűen átsétálva Marokkó területéről.

A múlt hónapban összesen száz migráns érkezett afrikai országokból Ceuta belépési pontjára, közülük 70 főt visszaküldtek, 30 kiskorút befogadtak. A spanyol kormány közlése szerint a nemrég érkezett hatezer emberből is visszaküldtek már 2700-at, de a gyerekeket nem. A belügyminisztérium közlése szerint kétszáz katonát és kétszáz rendőrt küldenek az autonóm város 1100 fős határőrségének megerősítésére. A keddi nap folyamán a BBC cikke szerint marokkói biztonsági erők már könnygázzal is oszlatták a migránsok tömegeit, akik a határkerítésnél gyülekeztek.

Ugyanakkor spanyol sajtóbeszámolók szerint a tömeges határsértésre a marokkói hatóságok tétlensége adott lehetőséget, amelyet a lapok szándékosnak tartanak és egy diplomáciai konfliktussal magyaráznak – írja az MTI. Az ellentét háttere, hogy egy spanyolországi kórházban ápolják koronavírus-fertőzés miatt Brahim Ghalit, a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetőjét. Ez a terület 1975-ig spanyol fennhatóság alatt állt, azóta pedig Marokkóhoz tartozik, de a marokkóiak és a helyi őslakos sahrawi nép szeparatistái között feszült a viszony. A marokkói kormány „a jószomszédi viszony szellemiségével ellentétesnek” tartja a szeparatista vezető spanyolországi tartózkodását, az ügyben a belügyminisztérium korábban bekérette a rabati spanyol nagykövetet is. A spanyol külügyminisztérium humanitárius okokkal érvelt a rákbetegségben is szenvedő Brahim Ghali ellátása mellett. A spanyol belügyminiszter a ceutai helyzettel kapcsolatos sajtótájékoztatóján feltették a kérdést, hogy mit gondol, vajon Marokkó nyomásgyakorlásként, szándékosan nem tartóztatta-e fel a határsértőket. Erre Fernando Grande-Marlaska azt mondta, „migrációs krízisről van szó, amely mögött számos körülmény, társadalmi, gazdasági, humanitárius kérdés állhat, a helyzet még elemzést igényel, és elhamarkodott lenne következtetéseket levonni”.

Pedro Sanchez miniszterelnök lemondta párizsi diplomáciai útját a helyzet miatt, helyette a ceutai krízis megoldására koncentrál. Prioritásnak nevezte a határátkelés ellenőrzését, a kialakult „humanitárius krízis” kezeléséhez szükséges eszközök biztosítását, és az illegálisan érkezők azonnali visszafordítását Marokkóba a fennálló kétoldalú megállapodások alapján. A spanyol kormány európai partnereivel együtt „minden kihívással szemben, minden szükséges eszközzel” megvédi Spanyolország területi integritását, határait, amelyet egyúttal az Európai Unió külső határai is – nyilatkozta a kormányfő az MTI beszámolója szerint.

Ylva Johansson belügyi EU-biztos példa nélkülinek, aggasztónak nevezte a hatezer fő ceutai felbukkanását, különösen azért, mert ilyen nagy részük gyerek.

„Ez nem migrációs krízis” – jelentette ki Juan Jesús Vivas, Ceuta elnöke, aki több sajtóorgánumnak is nyilatkozott kedden a marokkói határvédelem hozzáállásának megváltozásáról. Véleménye szerint egy „provokált, irányított és szándékos” válságról van szó, és Spanyolország kormányától arányos választ tart szükségesnek. A reggeli órákban a másik észak-afrikai spanyol város, Melilla területére mintegy háromszázan próbáltak bejutni, közülük több mint 80-an jártak sikerrel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!