35 százalékkal nagyobb eséllyel kap stroke-ot, aki heti 55 órát vagy annál többet dolgozik

2021. május 17. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Több százezeren halnak meg évente azért, mert túl sokat dolgoznak – állapította meg a WHO. Egy 2016-os globális felmérés azt mutatta, hogy a 2016-ban összesen 745 ezren haltak meg a világon stroke, azaz szélütés vagy szívelégtelenség miatt, amit a túlmunka okozott. A legtöbben Délkelet-Ázsiában, illetve a Csendes-óceáni térség nyugati régiójában haltak meg emiatt.

A BBC cikke szerint a WHO úgy véli: a helyzet vélhetően csak romlott a koronavírus-járvány miatt. „A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy amikor lezárták az országokat, a munkavégzés időtartama 10 százalékkal emelkedett ”- mondta a WHO technológiai vezetője, Frank Pega.

A kutatók úgy találták, hogy hetente 55 vagy annál is több óra munka 35 százalékkal megemelte a stroke kialakulásának kockázatát, valamint 17 százalékkal a szívelégtelenség kockázatát, szemben azokkal, akik hetente 35-40 órát dolgoztak. Az International Labour Organization, vagyis Nemzetközi Munkaügyi Szervezet vezetésével végzett tanulmányból az is kiderült, hogy az áldozatok egynegyede középkorú vagy idősebb férfi volt. Összességében a túlmunka a munkavégzéssel összefüggésben kialakuló betegek mintegy egyharmadáért volt felelős.

Az sem feltétlenül csökkenti a kockázatot sajnos, ha később visszavesznek a tempóból, gyakran ugyanis később, akár évtizedekkel később következik be a túlmunkához köthető haláleset.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!