Olyan meleg volt az Urál lábánál, mint Afrikában

2021. május 17. – 11:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel Nyugat-Európában hűvösebb és csapadékosabb a tavasz, akár arra is lehetne következtetni ebből, hogy a globális felmelegedés mégsem a mindennapjaink része. Ha viszont keletre tekintünk, akkor láthatjuk, nagyon is fenyegető. Az Euronews arról írt, hogy a Barents tenger partjainál 27 fokot mértek: ez a tenger Oroszország és Finnország között helyezkedik el, és most húsz fokkal magasabb a hőmérséklet, mint az ilyenkor szokásos. Az északi sarkkörön túl több helyen is tavaszi hőmérsékleteket regisztráltak.

A fentebbi ábrát a francia meteorológus, Etienne Kapikian osztotta meg a Twitteren. Az orosz nagyvárosban, Jekatyerinburgban 32,8 fokot mértek a hétvégén, Sarapulban még ennél is többet, 33,6 fokot. Kazahsztán északi részén is volt olyan terület, ahol meghaladta a hőmérséklet a 32 fokot. Kairóban volt egyébként ugyanilyen meleg, Moszkvában sincs egyébként rossz idő, 28 fokot várnak hétfőre.

Kapikian azt is megmutatja az ábrán, milyen eltérések vannak a bolygó egyes részein. A meleg miatt félő, hogy Szibériában hamarosan nagy erdőtüzek lesznek, az elsők már fel is gyulladtak.

Scott Duncan meteorológus arra emlékeztetett, hogy a rekordok nem dőltek meg. Nem ritka az ilyen szélsőséges időjárás Oroszország nyugati felén, és egyelőre még korai lenne kánikuláról beszélni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!