Kína nem enged hegymászókat a Mount Everestre a nepáli koronavírusos esetek miatt

2021. május 17. – 15:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kínai oldalról lefújták a Mount Everestre induló expedíciókat, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy a hegymászók behurcolhatják magukkal a nepáli oldalról a koronavírus-fertőzést – adta hírül a kínai média nyomán az MTI.

Kínában sikerült megfékezni a koronavírus-járványt, Nepálban azonban jelenleg egyre emelkedik az új fertőzöttek és halálos áldozatok száma. Kínai oldalról 38 kínai állampolgár kapott korábban engedélyt arra, hogy a tavaszi mászószezonban Tibet felől megmássza a 8849 méteres hegycsúcsot. A nepáli oldalról ugyanakkor 408 hegymászónak, köztük Varga Csabának adták ki az engedélyt. Az erdélyi magyar hegymászó tisztán, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül szeretné megmászni a csúcsot. Nepálban a közelmúltban több mászót koronavírus-fertőzéssel hoztak le az alaptáborból.

A Mount Everest megmászására rendszerint a május a legalkalmasabb a kedvező időjárás miatt. Múlt héten már többen felértek a csúcsra. Idén eddig két hegymászó vesztette életét a nepáli oldalon kimerültség miatt, egy svájci és egy amerikai.

Kína a múlt héten azt is bejelentette, hogy a hegycsúcson felállít egy választóvonalat, hogy megakadályozza a tibeti és a nepáli oldalról felérkező mászók érintkezését. Ennek megvalósítását azonban nem részletezték. Szombaton egy nemzetközi expedíció a koronavírus-fertőzés kockázatára hivatkozva már lefújta a csúcs megmászását a nepáli oldalról. Az osztrák cég vezetője elmondta: a csapatában lévő amerikai, norvég, izraeli, német, osztrák, olasz, luxemburgi és román résztvevők biztonsági okokból lemondtak az expedícióról, miután az alaptáborban egyre több koronavírusos eset fordult elő.

A nepáli idegenforgalmi hivatal igazgatója, Mira Acharya azonban azt mondta a Reutersnek: nincs tudomása arról, hogy valamelyik expedíciót lefújták volna a koronavírus-járvány miatt. Az alaptábor orvosai szerint a helyzet nem olyan súlyos, mint az a jelentésekből kiderül és személyesen sem tapasztalt szörnyű állapotokat – tette hozzá az alaptábor meglátogatásából hazatért igazgató.

Acharya arról is beszélt, hogy májusban már 150-en mászták meg a csúcsot és sok mászó – köztük Varga Csaba is – vár a következő kedvező időjárási ablakra, hogy feljusson. A Mount Everestre az első hegymászók, Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa nyomába lépve 1953 óta több mint hatezren jutottak fel. A hegyen legalább 311 ember lelte halálát.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!