Angliába látogatna? Ha gyanúsnak találják a reptéren, napokra bezárják a hatóságok

2021. május 15. – 12:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brexit óta elő-előfordul, hogy ellenségesen bánnak a határőrök az Európai Unió országaiból érkező látogatókkal, írja a Guardian konkrét eseteket feldolgozó cikkében. Eszerint megtörtént például, hogy egy olasz nőt, aki családi látogatásra érkezett az Egyesült Királyságba, napokra bezártak, mert azt gyanították, hogy illegális munkavállalás céljából jött.

A lap információi szerint a brexit utáni határellenőrzési gyakorlatban a legenyhébb, illegális munkavállalásra vonatkozó gyanú is elég lehet ahhoz, hogy valakit vegzálni kezdjenek a repülőtéren. Megesik, hogy az embereket ilyenkor egy hétig fogva tartják, majd visszatoloncolják az országba, ahonnan érkeztek. A cikk egy fiatal olasz nő, Marta Lomartire esetét ismerteti, aki állítólag kint élő rokonokat ment meglátogatni, de nem ért célba, mert gyanúsnak találták, és bezárták.

A történetet a nő unokatestvére, Giuseppe Pichierri osztotta meg az újsággal. Pichierri 15 éve a brit egészségügyben dolgozik, 24 éves unokahúga meg akarta látogatni, hogy fejlessze angoltudását és besegítsen a család 11 hónapos kislányának felvigyázásában. A férfi idősebb, 4 éves kislányával várt unokahúgára a repülőtéren lufikkal és üdvözlő üzenetekkel. A találkozásra nem kerülhetett sor, mert a nőt megállították, kikérdezték, és mivel gyanúsnak találták, a Colnbrook fogvatartó központba szállították.

A problémát az okozta, hogy Pichierri a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozásokra figyelemmel elővigyázatosságból írt egy levelet az unokahúgának, amiben leírta, hogy sok szeretettel várják au pairként. Ebből nem volt egyértelmű, hogy szívességből végzett tevékenységről van szó, amiért nem jár pénz, ezért kerülhetett sor az incidensre. Miután a nőt a reptéren nem sikerült felvenni, Pichierri hazavitte síró kislányát, majd az éjszaka közepén telefonáltak neki, hogy Lomartiret elzárták, bár azt nem mondták, meg hol tartják fogva, ezt ő nyomozta ki másnap. Ekkor meglátogatni is sikerült, Lomartire rémült volt, és azt hitte, bebörtönözték. Végül hazatérhetett Pugliába, de az élmény traumatizálta.

Korábban a Guardian beszámolt cseh, spanyol, bolgár, román, francia állampolgárokról is, akiket fogvatartó központokba szállítottak a reptérről, mert gyanúsnak találták őket. Ráadásul inkonzisztensnek tűnik, mikor alkalmaznak túlzottan kemény bánásmódot a határőrök: míg több ország nagykövetsége a fentihez hasonló incidensekről számolt be, a németek azt közölték, hogy a több engedély nélkül au pair munkára érkező állampolgárukat továbbengedték a repülőtérről kikérdezés után azzal a feltétellel, hogy pár napon belül elhagyják az országot.