Orosz és kínai fegyvereket szállító hajót fogott el egy amerikai cirkáló az Arab-tengeren

2021. május 11. – 05:40

Orosz és kínai fegyvereket szállító hajót fogott el egy amerikai cirkáló az Arab-tengeren
Az elfogott fegyverek a USS Monterey fedélzetén – Fotó: US Navy/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy fegyverszállítmányt foglalt le egy zászló nélküli hajón az amerikai haditengerészet az Arab-tengeren. A több ezer gépkarabély, páncéltörő, mesterlövészpuska és egyéb fegyver feltehetően Jemenbe tartott – írja az MTI.

A USS Monterey nevű cirkáló még május 6-án állította meg a zászló nélkül hajózó, kisebb vízi járművet egy rutinellenőrzésre. A legénység tagjait kihallgatták a fedélzeten, majd elengedték őket.

A hatóságok még vizsgálják, melyik országba szánták az orosz és kínai gyártású fegyvereket. Korábban lefoglalt hasonló szállítmányok az Irán támogatását élvező jemeni síita húszi lázadók támogatására szolgáltak volna.

A felkelők a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció által támogatott jemeni kormány ellen harcolnak. A jemeni parti őrség több alkalommal lefoglalt már iráni fegyverszállítmányokat, amelyek az Ománi-öblön és az Arab-tengeren keresztül érkeztek.

Irán tagadta, hogy bármi köze lenne a szállítmányhoz. „Nem tudunk az incidensről, így aztán nem is tudjuk kommentálni” – mondta hétfőn Szaid Hatibzadeh külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy országa kizárólag diplomáciai téren aktív Jemenben, a konfliktusra pedig békés megoldást kell találni.

Ugyancsak hétfőn arról számolt be az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, hogy amerikai hadihajók harminc figyelmeztető lövést adtak le az iráni Forradalmi Gárda tizenhárom gyorsnaszádjára a Hormuzi-szorosnál, amelyek „nagy sebességgel, veszélyesen megközelítették” őket.

A Pentagon szóvivője, John Kirby azt közölte, hogy az iráni csónakok nagyjából 135 méteres közelségbe kerültek a USS Georgia robotrepülőgép-hordozó tengeralattjárót kísérő hat hajóhoz.
Áprilisban két hasonló incidens is történt a régióban, amikor az amerikai haditengerészet azzal vádolta meg a Forradalmi Gárdát, hogy „veszélyes és szakszerűtlen akciót hajtott végre”.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!