Utcára küldi minisztereit a román miniszterelnök, hogy népszerűsítsék az oltást

2021. május 10. – 18:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Utcára küldi kormánya minisztereit és államtitkárait Florin Citu román miniszterelnök, hogy népszerűsítsék az oltási kampányt – közölte az MTI.

A kormányfő hétfői nyilatkozatában továbbra is elérhető célnak nevezte, hogy június elsejéig a húszmilliós Romániában ötmillió állampolgár kapja meg a koronavírus elleni védőoltás első adagját. Arról is beszélt, hogy kormánya valamennyi tagjának szerepet kell vállalnia az oltási kampányban, ezért jövő héten „afféle utcai kormányülést tartanak” amely keretében válaszolnak az oltási központokból kijövők kérdéseire.

A miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy Románia az EU egyetlen tagországa, amelyben előzetes regisztráció nélkül bárki beoltathatja magát. Szerinte elegendő vakcina áll rendelkezésre még abban az esetben is, ha a szakemberek azt javasolják, hogy egy harmadik adag is szükséges a védettséghez. Citu azt is bejelentette, hogy a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítására készül.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Románia 30 európai ország rangsorában a 27. helyen áll az első oltást megkapott felnőtt lakosság aránya tekintetében. A 18 év fölötti lakosság csupán 21 százaléka kapta meg az oltás első adagját. A második oltást is megkapott személyek aránya tekintetében az ország a tizedik helyet foglalja el, miután nem halasztották el a második dózis beadását egyik vakcinánál sem.

A Maszol cikke szerint a kormány nem közöl hivatalos adatokat arról, hogy a veszélyeztetett kategóriákba tartozók hány százalékát sikerült beoltani, és az életkor szerint bontott adatokat sem hozzák nyilvánosságra. Utóbbit a portál annak tulajdonította, hogy miközben Európa más országaiban az idősebb korosztályt részesítették elsőbbségben, Romániában aránytalanul sok fiatalt oltottak be.

A portálon közölt elemzés szerint az oltásra jelentkezők napi száma közel egy hónapja negyedével-harmadával elmarad a központok oltási kapacitásától. Romániában több mint egy hete előjegyzés nélkül is lehet oltásra jelentkezni, és a hatóságok oltási maratonokkal, autós oltási lehetőségek biztosításával próbálják jelentkezésre ösztönözni az érdeklődőket.

A hétfőn közölt hivatalos adatok azt jelzik, hogy az országban gyors ütemben javul a járványhelyzet. Az elmúlt 24 órában 620 új fertőzést és 68 – a járványnak tulajdonított – halálesetet jegyeztek.

A romániai kórházakban jelenleg 6525 személyt kezelnek koronavírussal, és vasárnaptól immár ezer alá csökkent az intenzív terápiás osztályokon ápolt súlyos esetek száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!