Tizenhat kilogramm műanyagot találtak egy csőröscet gyomrában Franciaországban

2021. május 10. – 18:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenhat kilogramm műanyag szemetet találtak egy elpusztult csőröscet gyomrában Franciaországban – írta meg a Le Parisien.

A több mint ötméteres tengeri emlős bomló tetemére szombaton bukkantak sétálók Franciaország délnyugati, atlanti partvidékén, Messanges város közelében.

Szakértők szerint a nőstény csőröscet egy parazitabetegségben pusztult el, de az emésztőrendszerében felhalmozódott műanyaghulladék minden bizonnyal felgyorsította az állat halálát, mivel beborította az állat gyomrának és beleinek falait, és a tápanyagok még nehezebben szívódtak fel.

A csőröscetek, amik egyébként inkább delfinfélék, aktív vadászok, amelyek akár 1000 méter mélyre is lehatolnak táplálékot keresve. A beteg példány nem tudott lemerülni, kénytelen volt lenyelni azt, ami a tenger felszínén éppen akadt, így a sok műanyag zacskót és egyéb plasztikhulladékot.

Az állat többnyire csipszeszacskókat, nejlonszatyrokat evett meg, valószínűleg azért, mert medúzának nézte őket.

A tengeri emlősök partra vetődését figyelő francia hálózat, a Pelagis szakértője, Willy Dabin szerint a tengerben lévő műanyaghulladék csak ritkán okozza közvetlenül a tengeri emlősök halálát – a Franciaország és tengerentúli megyéiben évente talált 2000 állat mindössze 2-3 százaléka esetében –, nagyobb problémát jelent az a műanyag, amely az ilyen szemetet lenyelő halak elfogyasztásával kerül a szervezetükbe.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!