A britek az állatjogok élharcosai lesznek, minden házimacska mikrochipet kapna

2021. május 9. – 16:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britannia törvénybe foglalja, hogy képesek érzelmekre a gerincesek, mindazok az állatok, amelyeknek gerincvelőjük van – közölte George Eustice környezetvédelmi miniszter a Sunday Times című lappal.

Az MTI híre szerint az új jogszabályt II. Erzsébet királynő jelenti be kedden hagyományos kormánynyilatkozatában.

A törvényben hangsúlyozzák, hogy állatok is tudatában vannak érzéseiknek és érzelmeiknek, képesek örömöt és vidámságot, szenvedést és fájdalmat érezni. A miniszter szerint Nagy-Britannia éllovas akar lenni a világon az állatjogok területén, és a gerincesekről szóló törvény a stratégia alappillére.

További törvénytervezetek tiltják a vadásztrófeák importját, eleven állatok exportját, főemlősök háziállatként tartását. Az állatjólléti stratégia részeként a kormány szeretné elérni a szőrmeimport tilalmát, és véget akarnak vetni a sertések gázzal való leölésének is. Ezenkívül azt is szeretnék elérni, hogy minden házmacska kapjon mikrochipet.

Eustice szerint mindezek fontos jelzést küldenek a világnak. A változtatások közül sok – köztük az élő állatok exportjának tilalma – csak azután vált lehetségessé, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból – mondta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Boris Johnson az első miniszterelnök, aki a kormánypolitika részévé tette az állatjóllét ügyét.

A tervek ellenzői szerint Johnson csak jegyese, Carrie Symmonds személyes nézetei miatt áll ki az állatjogokért. A környezetvédelmi miniszter szerint azonban a miniszterelnök és ő maga is ugyanolyan szenvedélyes ebben az ügyben, mint Symmonds, a Konzervatív Párt volt szóvivője.

(Disclaimer: A cikkben eredetileg az szerepelt, hogy „Az állatjólléti stratégia részeként a kormány szeretné elérni a szőrmeimport és a mikrochipek házimacskáknál való alkalmazásának tilalmát.” Ezzel szemben a brit állatjóléti stratégia természetesen azt szeretné elérni, hogy minden házimacska kapjon mikrochipet. A hibáért elnézést kérünk.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől