68 év börtön után szabadult a legidősebb, fiatalkorúként tényleges életfogytiglant kapott rab Amerikában

2021. május 09. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

A BBC közölt hosszú cikket Joe Ligonról, aki idén februárban azzal lett híres, hogy 68 évnyi letöltött börtönbüntetés után került szabadlábra. Ezzel ő a legtöbb leült idő után szabadult „életfogytos fiatalkorú”, ahogy az amerikai sajtó elnevezte.

Ligon 15 éves volt, amikor tényleges (vagyis a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélküli) életfogytilglanra ítélték két rendbeli gyilkosságért. Tinédzserként keveredett egy részeg verekedésbe Philadelphiában, aminek késelésbe fajult, és végül ketten meghaltak. A rendőrség csak Ligont tudta előállítani, aki nem tudta megnevezni a bunyóban részt vett társait – mivel csak a beceneveiket ismerte -, de azt nem tagadta, hogy ott volt, és kés is volt nála. A távollétében megtartott tárgyaláson két ember megöléséért ítélték el.

1953-ban vonult börtönbe, és saját bevallása szerint sokáig nem is volt tisztában azzal, hogy nincs esélye arra, hogy valaha kikerüljön onnan. Pennsylvania a hat amerikai állam egyike, ahol létezik a tényleges életfogytilgan büntetés intézménye, és az 50-es években elég bőkezűen osztogatták ezt.

Joe Ligon 1963-ban, amikor 10 éve ült börtönben – Fotó: Pennsylvania Department of Corrections
Joe Ligon 1963-ban, amikor 10 éve ült börtönben – Fotó: Pennsylvania Department of Corrections

Többször helyezték át, összesen hat börtönt járt meg a 68 év alatt. Általában egyszemélyes cellában lakott, és takarítóként dolgozott. 2005-ben aztán az amerikai legfelsőbb bíróság kimondta, hogy fiatalkorúakat nem lehet halálra ítélni, bármit is tettek. Jogvédő szervezetek ezen felbátorodva megpróbálták elérni, hogy a tényleges életfogytiglan se legyen adható 18 év alattiaknak – legalább az esélye meglegyen, hogy egy idő után szabadlábra kerüljenek, ha a börtönben jó útra térnek. Hosszú jogi hercehurca volt, de végül 2016-ra sikerült elérni, hogy az összes, fiatalkorúként életfogytiglant kapott rab büntetését újraszámolják. Ligon 35 évet kapott, de ami ennél fontosabb, megkapta a lehetőséget, hogy kérelmezze a szabadlábra helyezését.

Kérelmezte. Elutasították. Ekkor már több mint hatvan éve volt börtönben.

Innentől már csak egy önkéntes ügyvédre, és négy év jogi csatározásra volt szükség, hogy végül Ligon kegyelmet kapjon, 83 évesen, 68 börtönben töltött év után. Amikor a BBC riportere megkérdezte, mihez kezd magával, azt mondta, nincsenek barátai, de a tévén keresztül követte, mi történik a világban a börtön falain túl. Takarítóként szeretne dolgozni, mert ez az egyetlen dolog, amihez ért.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!