Visszavonul a politikától Spanyolország korábbi miniszterelnök-helyettese

2021. május 05. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A konzervatív Néppárt (PP) győzelmével a papírforma érvényesült a kedden tartott előrehozott madridi tartományi parlamenti választásokon – írja az MTI. Az eredmények miatt ugyanakkor meglepetésre lemondott a Pablo Iglesias, a spanyol kormánykoalíció kisebbik pártjának, az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) alapító-főtitkára.

A szavazatok 99,9 százalékos feldolgozottságánál a PP végzett az élen több mint 1,6 millió szavazattal. A párt a leadott voksok 44,7 százalékát megszerezve 65 mandátumot kapott. Ez azt jelenti, hogy az autonóm tartományt 26 éve irányító jobboldali párt eddigi képviselői helyeinek több mint a dupláját nyerte el.

A PP ugyanakkor négy mandátum híján nem szerzett önálló kormányalakításhoz elegendő többséget a régió parlamentjében.

A várakozásoknál jobban szerepelve második helyen jutott be a helyi törvényhozásba a Több Madrid (Más Madrid) nevű baloldali párt, amely 24 mandátumot nyerve 16,9 százalékos, több mint 614 ezer szavazatot jelentő támogatottsággal.

A Spanyolországot koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Párt az eddigi legrosszabb választási eredményét érte el a tartományban 610 ezer vokssal és 16,8 százaléknyi szavazattal. A megszerzett 24 mandátum 13-mal kevesebb annál, mint amennyivel eddig rendelkeztek.

Negyedikként jutott be a tartomány törvényhozásába a PP-től jobbra elhelyezkedő Vox párt 13 mandátumot szerezve, ezzel egy képviselői helyet javítva. A szavazók 9,1 százaléka választotta őket, több mint 330 ezer ember.

Hiába javított az Unidas Podemos, lemondott az alapító-főtitkára

A spanyol központi kormánykoalíció kisebbik pártja, az Unidas Podemos a madridi választáson csak utolsóként nyert képviseletet a tartományban, de 7,2 százalékos támogatottsággal, 260 ezer szavazattal 10 képviselője ülhet a madridi törvényhozásban az eddigi 7 helyett.

Az eredmények ismeretében Pablo Iglesias, a párt 42 éves vezetője váratlanul bejelentette lemondását és visszavonulását az aktív pártpolitikától.

Pablo Iglesias a Unidas Podemos madridi elnökjelöltjeként május 1-én egy szakszervezeti tüntetésen – Fotó: Jon Imanol Reino / NurPhoto / AFP
Pablo Iglesias a Unidas Podemos madridi elnökjelöltjeként május 1-én egy szakszervezeti tüntetésen – Fotó: Jon Imanol Reino / NurPhoto / AFP

Azt mondta, választási szereplésükből úgy tűnik, nem tud kellőképpen hozzájárulni ahhoz, hogy jelentős politikai erővé váljanak a tartományban a következő két évben, a soron következő helyi választásokig.

Iglesias március 15-éig az ország kormányának miniszterelnök-helyettese volt, akkor jelentette be, hogy távozik a posztról, mert indul a madridi tartomány elnöki tisztségéért.

A választások legnagyobb vesztese az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, amely nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, így kiesett a madridi parlamentből. A legutóbbi tartományi választásokon, 2019-ben 26 mandátumot szerzett, és a PP-vel együtt alkotta a régió kormánykoalícióját.

Az előrehozott választások kiírását március elején jelentette be Isabel Díaz Ayuso konzervatív néppárti (PP) elnök, elébe menve annak, hogy koalíciós partnere, valamint a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) bizalmatlansági indítványt nyújtson be vele szemben. A koronavírus-járvány miatt rendkívüli egészségügyi óvintézkedések mellett rendezett választásokon 76,2 százalékkal rekordot döntött a részvételi arány. A legutóbbi, 2019-es tartományi választások alkalmával a szavazásra jogosultak 64,2 százaléka adta le voksát.