Külföldi irányítással több millió forintot szedtek ki unokázós csalók idős áldozataikból Szombathelyen

2021. május 5. – 08:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 21 esetben próbálkoztak pénzszerzéssel unokázós csalók 2021 áprilisában Szombathelyen, de végül csak öt alkalommal jártak sikerrel, idős áldozataiktól azonban így is összesen több millió forintot csaltak ki. A telefonálók az idős emberek gyermekének vagy hivatalos személynek adták ki magukat, és egy meg nem történt balesetről tájékoztatták őket, amit a hozzátartozójuk okozott. A fiktív probléma mielőbbi, hatékony megoldása érdekében a kár megtérítésére milliós nagyságrendű összeg megfizetését kérték tőlük.

Azért, hogy az idős emberek ne tudják közben visszaellenőrizni a történteket, illetve el se tudják érni őket, arra utasították őket, hogy ne tegyék le a telefont, így folyamatosan szóval tartották őket – írja a Police.hu.

A szombathelyi nyomozók az üggyel összefüggésben 2021. április 22-én elfogtak több, csalással gyanúsítható személyt. A nyomozás során kiderült, hogy a bűncselekmény-sorozatot nem Magyarországról szervezik. A csalások elkövetését és a kicsalt pénzek megszerzésének menetét is külföldről felügyelték. Az elkövetői kör külföldön tartózkodó tagjait az illetékes hatóságok elfogták az általuk korábban elkövetett, hasonló jellegű bűncselekmények miatt, a velük szemben kiadott európai és nemzetközi elfogatóparancsok alapján. A kiadatásukkal kapcsolatos eljárás jelenleg is folyik.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság az ügyben huszonegy rendbeli, nagyobb értékre elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!