Elmosott és újracsomagolt mintavevő pálcikák miatt tartóztattak le több embert Indonéziában

2021. május 05. – 10:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy gyógyszercég több alkalmazottját is letartóztatták Indonéziában, mert a gyanú szerint koronavírus-tesztcsomagokban használt, majd elmosott mintavevő pálcikákat újra eladtak – írja a BBC.

A rendőrség szerint akár 9000 utast is tesztelhettek ilyen többször használt pálcikákkal az észak-szumátrai Medanban, a Kualanamu repülőtéren tavaly decemberig.

Az utasok számára a negatív koronavírusteszt felmutatása szükséges ahhoz, hogy repülhessenek a legtöbb légitársaság és célország szabályai szerint, a repterek pedig általában helyben felkínálnak tesztelési lehetőséget. A Kualanamu repülőtéren az állami tulajdonban lévő Kimia Farma gyógyszercég biztosította a teszteléshez szükséges eszközöket.

Beépülős akcióban buktak le

Több utas is panaszt tett, miszerint tévesen lett pozitív a tesztjük, ezután indult nyomozás. A rendőrség egy beépített tisztje is utasként tesztelte a reptéri tesztelés menetét. Miután mintát vettek az orrából, és pozitív lett a tesztjének az eredménye, rendőrök lepték el a tesztállomást, ahol többször használt mintavevő pálcikákat találtak.

Az ügyben múlt héten öt embert is letartóztattak, köztük a Kimia Farma medani igazgatóját is. Őket egészségügyi és fogyasztóvédelmi törvények megsértésével gyanúsítják.

A helyi média beszámolói szerint felmerült, hogy a csalásból származó, több mint 37 millió forintnyinak megfelelő profitból épült az egyik gyanúsított fényűző háza, ezt a hatóságok még vizsgálják.

A Kimia Farma azóta megvált a gyanúsított dolgozóitól, de a BBC cikke szerint az állami cég ellen is indíthatnak jogi eljárást azok az utasok, akiket az újból felhasznált pálcikákkal teszteltek.