Joe Biden megemelte az Amerikába befogadható menekültek számát

2021. május 4. – 05:59

Másolás

Vágólapra másolva

Április közepén Biden sürgősségi elnöki rendeletben döntött arról, hogy nem változtat az elődje, Donald Trump által megállapított 15 000 fős felső korláton, ám ezt pártja kifogásolta.

Megemeli az Egyesült Államok által befogadható menekültek létszámának felső határát 2021-ben, jelentette be hétfői közleményében Joe Biden amerikai elnök.

„Ma 62 500-ra módosítom az Egyesült Államok menekültek befogadására vonatkozó felső határát”

– fogalmazott Biden a BBC cikke szerint. Az elnök hozzátette:

„Ez eltörli az előző adminisztráció által megállapított, történelmileg is alacsonynak nevezhető 15 ezer fős határt, amely nem tükrözte Amerika, mint menekülteket befogadó és támogató nemzet értékeit.”

Donald Trump volt amerikai elnök hivatali ideje alatt folyamatosan csökkentették a befogadási plafont, amelyet Barack Obama adminisztrációja idején 110 ezerre emeltek. A Trump-kormányzat már 2017-ben 50 000 főben korlátozta a befogadható menekültek számát, 2018-ban évi 45 000-es kvótát állapított meg, amelyet először 30 000-re, majd 15 000-re csökkentettek.

Joe Biden közleményében elismerte, hogy ebben a pénzügyi évben nem érik el – az általa néhány hónappal ezelőtt megígért – 125 000 fős felső határt. Az elnök szerint ugyanis időbe telik, amíg újjáépítik a menekültek tízezreinek befogadásához és támogatásához szükséges infrastruktúrát. Elkötelezettségét fejezte ki ugyanakkor amellett, hogy az első teljes költségvetési éve alatt 125 000 főre fogja emelni a felső határt.

„Gyorsan dolgozunk az elmúlt négy év kártételeinek felszámolásán. (...) Fontos, hogy ma megtegyük ezt az intézkedést, amellyel eloszlatjuk a kétségeket a világ menekültjeiben, akik annyit szenvedtek, és akik izgatottan várják új életük kezdetét”

– fogalmazott az elnök. Joe Biden április közepén sürgősségi elnöki rendeletben döntött arról, hogy nem változtat az elődje, Donald Trump által megállapított 15 000 fős felső korláton. A bejelentést követően saját pártja, a demokraták és a menekültügyi szervezetek részéről egyaránt sok kritika érte.

Trump a bevándorlást akarta korlátozni azzal, hogy az Egyesült Államok által befogadható menekültek számát minden korábbinál alacsonyabb szinten határozta meg. Biden áprilisi döntését pedig arculcsapásként értékelték mindazok, akik abban bíztak, hogy a demokrata párti politikus eltörli elődje bevándorlást korlátozó intézkedéseit. Néhány nappal később a Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy az elnök május 15-ig döntést hoz a plafon megemeléséről.

A menekültek befogadásának meghatározása az amerikai menekültügyi rendszernek pusztán az egyik eleme, és azokra vonatkozik, akik menedékkérelmük ellenőrzése alatt is külföldön vannak, és már regisztrált menedékkérőként érkeznek az országba. Az Egyesült Államok területére illegálisan belépő és ott menedékkérelmet benyújtó emberekre ez a plafon nem vonatkozik.

Joe Biden hivatalba lépése után hatályon kívül helyezte például Trump „Maradj Mexikóban” nevű intézkedését (amelynek értelmében a migránsoknak Mexikóban kellett volna kivárniuk kérelmük elbírálását), de leállította a határfal építését is, és úgy döntött, hogy a kísérő nélküli kiskorú menekülteket nem küldik vissza a határról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!