Az EU-ba érkező beoltott személyek megúszhatják a karantént

2021. május 3. – 15:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság benyújtotta a tagállamoknak azt az előterjesztést, mely szerint szabadon utazhatnának az Európai Unióba a jó epidemiológiai helyzetben lévő országok polgárai közül azok, akik az EU által engedélyezett vakcina utolsó ajánlott adagját legalább 14 napja megkapták – írta a Hvg.hu.

Azt egyelőre még nem konkretizálták, mely országok sorolhatók a jók közé, és a gyorsan terjedő mutációk miatt van egy vészfékmechanizmus is a tervezetben. A tagállamok egyénileg dönthetnek arról, hogy Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca vakcináján kívül melyik oltóanyagot fogadják el. A WHO a két kínai vakcinát hamarosan jóváhagyja, az orosz Szputnyikról viszont még nincs hír.

A tagállamok vállalnák, hogy a júniusban bevezetendő digitális zöldigazolás tulajdonosaival azonos elbírálás alá esnének a kívülről beutazók, vagyis nem kellene nekik sem tesztelniük, sem karanténba vonulniuk.

A javaslat kitér a családjukkal utazó be nem oltható gyermekekre is, nekik 72 óránál nem régebbi negatív tesztre lesz szükségük. Az előterjesztésről már szerdán tárgyalhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!