Észak-Korea provokációval vádolja Dél-Koreát

2021. május 3. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea „nem tolerálható” provokációval vádolja Dél-Koreát, az USA-t pedig arra figyelmeztette, hogy a közeljövőben olyan krízissel nézhet szembe, amelyet nem tud kontrollálni írja a CNN.

A lap felidéz egy Kvon Dzsongguntól, az észak-koreai külügyminisztérium amerikai ügyekért felelős igazgatójától származó nyilatkozatot. Ez alapján Észak-Korea úgy ítéli meg, hogy az USA ellenségeskedésre törekszik Észak-Koreával szemben.

Bident múlt héten beszélt a kongresszusban arról, hogy Észak-Kora nukleáris programja olyan „komoly veszélyt jelent Amerika biztonságára és a világ biztonságára”, amelyet az Egyesült Államok elnöke szerint „a diplomácia és a szilárd elrettentés útján” kell rendezni.

„Az elnök nyilatkozata világossá teszi, hogy fenn akarja tartani az Észak-Koreával szemben alkalmazott ellenségeskedést, ahogyan azt az Egyesült Államok több mint ötven éve teszi”

– idézte még vasárnap az MTI Kvon Dzsonggun reakcióját. Dél-Koreával kapcsolatban pedig egy Kim Jodzsongnak tulajdonított nyilatkozatot idéz az amerikai lap. Kim Dzsongun húga állítólag azt üzente Dél-Koreának, hogy súlyos következményei lesznek egy olyan „provokációnak” minősített röpcédulázási akciónak, amelyért az észak-koreai vezetés a szomszédos országot teszi felelőssé.

Ezt az akciót egyébként egy észak-koreai disszidens által vezetett szervezet hajtotta végre: az aktivisták légballonok segítségével juttattak pénzt és Észak-Korea-ellenes szórólapokat északra.

Észak-Koreában, ahol tilos olyan információt fogyasztani, amelyet az állami propaganda nem hagyott jóvá, a fentihez hasonló szórólapozások általában feldühítik az ország vezetőit. Tavaly egy hasonló akció után Észak-Korea lebontotta a két Korea közötti tárgyalásokhoz használt közös összekötő irodát.

Észak-Korea azt állítja, hogy a röpcédulázás megsérti a 2018. áprilisi Korea-közi csúcstalálkozón született megállapodást. Ebben az egyezményben mindkét ország vállalta, hogy megszünteti a másik ellen folytatott „ellenséges cselekedeteket”, idevétve a szórólapozást is. A szöveg ugyanakkor nem tett különbséget a kormány által vezetett kampányok és a magánszemélyek által szervezett akciók között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!