Annyit késett egy ausztrál repülő, hogy az utasokat két hét karanténba tették

2021. április 28. – 10:35

Másolás

Vágólapra másolva

Amíg az utasok fent vacsoráztak és keresgélték a filmeket a Virgin ausztrál belföldi járatán, lent három koronavírusos eset miatt megváltoztak a szabályok. A gép végül akkora késést hozott össze, hogy landolásra ezek életbe is léptek.

Ausztrália nagyon határozott intézkedésekkel vette elejét a járvány kezdete óta a Covid tömeges elterjedésének, intenzív tesztelés, néhány esetre is azonnal reagáló hatóságok, területi lezárások a fertőzésgócok gyors izolálására.

Ennek lett áldozata pénteken a Virgin Australia Perthből Brisbane-be tartó 469-es járata. Amikor az utasok felszálltak a fedélzetre, még nem volt semmi rendkívüli, hamarosan azonban a szövetségi kormány három, azaz három megbetegedéses eset miatt lezárta Nyugat-Ausztrália egyetlen épkézláb városa, az Indiai-óceán partján lévő Perth környékét. A gép ennek ellenére még felszálhatott, igaz, más okokból már ekkorra öt óra késést szedett össze.

Ez hamarosan végzetesnek bizonyult: mire megérkeztek Brisbane-be, a késés miatt már elmúlt éjfél, és Ausztrália-szerte életbe léptek a Perthre vonatkozó drákói lockdown-szabályok. Ezt az utasok is gyorsan megtapasztalhatták: ahelyett, hogy simán kisétáltak volna a Brisbane-i reptér utasvárójából, közölték velük, hogy akkor most két hét karantén vár mindannyiukra.

„Tudjuk, hogy a prevenciós intézkedések kényelmetlenek lehetnek, de szükség van rájuk, hogy megvédjük a queenslandieket”

– nyilatkozta az eset után a szövetségi állam tisztifőorvosa. A légitársaság kevésbé volt megelégedve a döntéssel, szerintük ha még felszállás előtt értesítik őket a várható következményekről, ők is tájékoztatják az utasokat, hogy eldönthessék: tényleg egy kéthetes szállodai szobafogságra vágynak állami költségen, vagy inkább lemondanának az utazásról.

A karantén végül mégsem tartott két teljes hétig. Perthben a három koronavírusos esetet sikerült izolálni, és mivel nem történetek új megbetegedések, három nap után az intézkedéseket is feloldották, a 469-es járat utasai pedig 72 óra elteltével elhagyhatták kijelölt kényszerlakhelyüket.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!