Barátjával lemészárolta a családját, évek óta várnak a kivégzésükre

2021. április 25. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

A mészárlás egy csésze teával kezdődött.

2008. április 14-én estéjén a 22 éves Shabnam nyugtatót tett a teába, amit a családja ivott meg. Amíg a családtagok aludtak, megérkezett a házhoz a szerelme, Saleem – kezében fejszével. Shabnam mindegyikük fejét egyesével tartotta, míg a férfi elvágta a torkukat, a fejszét pedig egy tóba dobta.

A szomszédok hajnali kettőkor arra ébredtek, hogy egy nő sikongat. Átszaladtak a házhoz, ahol azt látták, hogy Shabnam eszméletlenül fekszik az apja mellett, akinek elvágták a nyakát. A nő két fivére, anyja, sógornője és tizennégy éves unokatestvére már-már lefejezve terültek el a véres padlón. A testek között egy csecsemő holtteste is feküdt, akit megfojtottak.

Shabnam hét családragját ölte meg egy éjszaka alatt, miközben ő maga is nyolc hetes terhes volt – a mészárlás felbolygatta az indiai Bawan Kheri falvát.

Nem tudunk egymás nélkül élni

A 22 éves Shabnam és a 24 éves Saleem fiatal szerelmesek voltak, ugyanabban a faluban éltek, de a családjaik eltiltották őket egymástól. A nő tanárként dolgozott, Saleem munkanélküli volt. Shabnam egy rokona figyelmeztette is a rendőrséget a pár kapcsolatáról. Szerintük a nő rossz irányba ment ezzel a kapcsolattal, és emiatt otthon a családban nagy volt a feszültség. Az is megesett, hogy ha Saleem meglátogatta a nőt otthon, akkor Shabnam apja egyszerűen megverte a férfit. Azt viszont nem tudták, hogy Shabnam már terhes Saleem gyerekével.

A gyilkosságok másnapján Saleem beismerte egy ismerősének, hogy megölte szerelme családját, ez az ismerős pedig az egészet továbbadta a rendőrségnek. Vallomása szerint Saleem azt mondta neki: „Hibát követtem el. Szerelmes vagyok Shabnamba, aki egy lány a falumból, és ő is szeret engem. Megesküdtünk egymásnak, hogy együtt fogunk élni, és együtt is halunk meg. Nem tudunk egymás nélkül élni. Emiatt a családja meg is verte őt, és megtiltották, hogy feleségül jöjjön hozzám”. A helyiek látták is, ahogy megpróbál nyugtatót venni a helyi patikában, de azt csak orvosi vényre adják ki, így a férfi egy ismerősét kérte meg, hogy vegye meg neki azt.

Egymásra vallottak

A per alatt az ügyészség például azzal érvelt, hogy Shabnam azért gyilkolta meg a családját, hogy egyedüli örököse legyen a családi háznak, és ott kényelmesen élhessen majd Saleemmel és a gyerekükkel. A nő védője viszont azt mondta, Shabnam a gyilkosságok alatt nem is tudott még a terhességéről. Shabnam maga azt is állította a bíróságon, idegenek törtek be a házba, és ők követték el a gyilkosságokat. Ezt viszont megcáfolta az a tény, hogy a ház ajtaját belülről zárták be, és nem találtak idegen ujjlenyomatokat.

Egymást sem védték a szerelmesek: Shabnam azt is állította, a gyilkosságokat egyedül a férfi csinálta, Saleem meg azt mondta, a bűncselekmény estéjén a nő ivott, majd felhívta, miután megölte az egész családját, és arra kérte, segítsen neki megszabadulni a bizonyítékoktól.

A bíróság Shabnamot és Saleemet is bűnösnek találta, és akasztás általi halálra ítélték őket. Az ítélet indoklásakor a bíró ugyan elismerte, hogy a konzervatív helyiek nem fogadták volna el a terhességet és a pár gyerekét, de Shabnam más kiutat is választhatott volna a helyzetből ahelyett, hogy barátjával megöli hét családtagját. Azt is mondta, a nő odafeküdt az apja megcsonkolt teste mellé, majd színlelte az eszméletlenséget, ezzel pedig érzéketlenül azt a látszatot akarta kelteni, hogy idegenek követték el a bűncselekményt. „Szeretettel szolgálta fel a teát az apjának, aki nem sejtette, hogy lánya mérget ad neki, az anyjának, aki nem sejtette, hogy a lánya mérget ad neki. A testvére, a sógornője, az unokatestvére sem sejtette, de Shabnam tudta, hogy az a korty tea az utolsó lesz az életükben” – mondta a bíró.

Ha a kivégzés megtörténik, Shabnam lesz az első nő 1955 óta, akit kivégeznek. Az ügy évek óta húzódik, és Shabnam védői arról próbálják meggyőzni a bíróságot, a nő is csak egy áldozat: a patriarchális társadalom áldozata.

A börtönben született meg a pár gyereke, aki hat éves koráig a börtönben nevelkedett, ekkor küldték el nevelőszülőkhöz. Most tizenkét éves, és ő a sajtón keresztül azzal fordult az indiai elnökhöz, hogy kegyelmezzen meg az anyjának, ahogy a szülők is ugyanezt kérték maguknak. (CNN)

Az esetről forgattak egy filmféleséget is, indiaiul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!