Lapátokkal próbálják meg megmenteni a lángokban álló hegyet Észak-Írországban

2021. április 24. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggel óta lángol az észak-ír Slieve Donard térség, ami a Mourne-hegység legmagasabb csúcsa – írja a BBC. Egy átlagos szombaton az ösvények tele lennének kirándulókkal, de a tűz miatt üres a donardi parkoló.

Már közel 70 tűzoltó dolgozik a tűz megfékezésén, de nincs könnyű dolguk. A hagyományos tűzoltó eszközöket nem tudják eljuttatni a lángoló területig, ezért több ponton is védőfelszerelésben, lapáttal csapkodva próbálják meg eloltani a lángokat.

Emellett persze habot és vizet is be tudnak vetni néhány ponton, és az ír légierő helikopterei is segítik a munkálatokat.

Még nem tudni, hogy miért kapott lángra a rekettyés, és egyelőre emberi tulajdon még nincs veszélyben.

Ennek ellenére a kár hatalmas. A tűz hatalmas pusztítást végez az élővilágban, a magasabban található területek az esőerdőkhöz hasonlóan fontos szerepet játszanak a felszabaduló szén-dioxid elnyelésében. Emellett a közeli Newcastle városának fontos a hegyhez érkező turistákból befolyó bevétel. A tűz után nem tudni, mikor várhatók újra a kirándulók.

A tűzoltók még újabb tüzekre számítanak, és arra kérték az embereket, hogy kerüljék a Bloody Bridge és a Glen úti bejárat környékét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!