Ördögűzési útmutatót ad ki az orosz ortodox egyház a gyermekhalálokkal végződő házi szertartások miatt

2021. április 23. – 18:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz ortodox egyház bejelentett egy dokumentumot, egy afféle útmutatót, amely szabályozná az ördögűzéseket. Az egyház a gyermekáldozatokkal járó, otthon végzett szertartások ellen próbálja így felvenni a harcot, írja a BBC.

Az ördögűzéseket egységesítő szabályrendszert Hilarion volokalamszki metropolita, az Orosz Ortodox Egyház külügyi vezetője dolgozza majd ki. Az ortodox egyház az otthon végzett ceremóniákra próbál reagálni a dokumentummal, ahogy azt a Sun írja, az első komolyabb visszhangot egy 2019-es szertartás hozta: ekkor egy 9 éves fiú, David Kazantsev halt meg, miután szülei, a Jézus Krisztus Tanítványai nevű szekta tagjai ördögűzést kíséreltek meg rajta.

A gyermek a kínzások miatt olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy végül belehalt. A szekta tagjai

két napig imádkoztak feltámadásért a teste fölött, majd egy erdőbe rejtették a holttestet.

Az orvosszakértők szerint a gyermek fulladás miatt halt meg. Apját, illetve a szekta vezetőnőjét az ügyben orvosi kezelésre küldték büntetés gyanánt. Az ügy kapcsán Dr. Alekszandr Nyeveev, az orosz vallási kultuszok szakértője a Sunnak azt mondta, az ilyen szektákban

„úgy gondolkodnak, hogy a szertartás közben nem szabad odafigyelni a gyermek szenvedésére, mert a pokolban még jobban szenvedne. Az olyan ember, akinek feje ilyen ostobaságokkal van tele, egyszerűen nem képes megérteni, hogy a gyereket nem szabad bántani.”

Az egyház Kazantsev halála után arra figyelmeztette az embereket, hogy a démonok kiűzésére csak „lelkileg erős” és képzett papok vezetésével szabad kísérletet tenni. Oroszországban a Szovjetunió felbomlása után indult be egy nagyobb ördögűzési hullám, mely során borzalmas körülmények között haltak meg emberek országszerte a vélt démonok miatt.

2018-ban az egyházon belülről is érkezett botrány, egy Ilia Semiletov nevű papnak kellett vallási bírák elé állnia, miután erőszakkal megkeresztelt egy kétéves lányt (a pap úgy gondolta, a gyermeket megszállta az ördög). Hasonló port kavart a négyéves Dmitrij Kazacsuk esete: a súlyos tüdőbajban szenvedő gyermeket az alternatív orvoslást választó szülők egy sámánnőhöz vitték. A sámánnő azt állította, a gyereket Lucifer szállta meg a „szülők bűnei miatt”, a szertartást a gyermek már nem élte túl.

Tavaly több videó is keringett az interneten, az egyik elterjedt felvételen például az látszott, ahogy egy fiatal fiút a szülei felváltva próbálnak lefogni, hogy fokhagymával és szenteltvízzel kiűzzék belőle a démont. Hilarion ekkor újfent felhívta a figyelmet az otthoni ördögűzések mellőzésére, élő adásban hangsúlyozta, hogy

„a hívőknek nem szabad egyedül végrehajtaniuk az ördögűzési szertartást.”

Az orosz ortodox egyház új útmutatója még nem került nyilvánosság elé, egyelőre annyit tudni róla, hogy hangsúlyozni fogja azokat a körülményeket, amelyek között egy ördögűzés megvalósulhat. A BBC-nek Hilarion azt mondta, évekig dolgoztak a szövegen, a közzététel előtt viszont nem beszélne annak tartalmáról. Annyi azonban kiderült, hogy ennek része lesz például az, hogy írásbeli engedélyt kell kérni az egyháztól az ördögűzések megtartására.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!