Szárazság sújtja Mexikót, a főváros portól fuldoklik

2021. április 23. – 10:32

Szárazság sújtja Mexikót, a főváros portól fuldoklik
A portól fuldokló Mexikóváros madártávlatból – Fotó: Reuters/Carlos Jasso

Másolás

Vágólapra másolva

Mexikó területének 85 százalékán szárazság van, az ország középső részén pedig a lakók szerint már csaknem teljesen kiszáradtak a tavak és a víztározók, köztük az ország második legnagyobb édesvíztartaléka, írja az MTI.

A több mint kilencmillió lakosú Mexikóváros polgármestere, Claudia Sheinbaum azt mondta: harminc éve nem volt ilyen súlyos szárazság, amit jól érzékeltet, hogy a fővárost ellátó három tározóban összességében már kevesebb víz van, mint a megszokott mennyiség fele. A Villa Victoria-i tó szintje pedig már a normális egyharmadánál áll.

Az előrejelzések szerint esőre másfél hónapig nem lehet számítani.

A helyzetet súlyosbítja az ivóvízhálózat rossz állapota: sok a szivárgás, ami miatt kárba vész a víz. Locsolási tilalmat sem vezettek be eddig.

Súlyos a helyzet a fővárostól nyugatra fekvő Michoacán államban is, amelynek második legnagyobb tava, a Cuitzeói-tó már majdnem teljesen kiszáradt. A tó kiszáradásához az elmúlt három évi szárazság mellett hozzájárul az ember természetromboló tevékenysége is egy mexikói kutató biológus, Alberto Gómez-Tagle szerint. A szárazság ráadásul homokviharokat okoz, ez pedig légúti és belső szervi megbetegedésekhez vezet.

2020 a három legmelegebb év egyike volt. Az elmúlt hat év volt, beleértve 2020-at is, az eddigi legmelegebb hat év. A hőmérséklet elérte a 38 fokot Verhojanszkban június 20-án, ez volt a legmagasabb hőmérséklet, amit a sarkkörtől északra valaha mértek, figyelmeztetett nemrég az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!