Megszülethetett az eddigi leghatékonyabb malária elleni védőoltás

2021. április 23. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő csapatának malária elleni oltása a korai vizsgálatok során 77 százalékos hatékonysággal működött, ami komoly áttörést jelenthet a betegség elleni küzdelemben – számolt be a BBC.

Annak ellenére, hogy sok vakcinát kipróbáltak az évek során a malária ellen, egyik sem teljesítette a WHO által előírt minimum 75 százalékos hatékonyságot. Az eddigi leghatékonyabb maláriaoltás csak 55 százalékos hatékonyságot mutatott. A betegség genetikailag összetett, és erős immunválaszra van szükség a legyőzéséhez, ezért nehéz hozzá védőoltást fejleszteni.

A vakcina tesztelése 2019 óta folyik, tehát jóval a koronavírus járvány előtt kezdtek el dolgozni rajta. A maláriaoltást kifejlesztő csapat dolgozott később az Oxford-AstraZeneca közös koronavírus elleni vakcináján is. A kutatást vezető Adrian Hill professzor szerint a malárián végzett kutatásaik segítségével tudták kifejleszteni az koronavírus elleni oltóanyagot.

A vakcinát Burkina Fasóban 450 gyermekkel tesztelték, és 12 hónappal a beadást követően is biztonságosnak és hatékonynak bizonyult. Most közel ötezer, öt hónapos és három év közötti gyermeken tesztelik az oltást, négy afrikai országban.

A malária évente több mint 400 000 embert öl meg Afrikában, főleg gyerekeket. Bár megelőzhető és gyógyítható, az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint 2019-ben világszerte 229 millió eset és 409 000 haláleset történt. A malária életveszélyes betegség, amelyet paraziták okoznak, és amely szúnyogcsípés útján terjed át az emberekre. Olyan tünetekkel kezdődik, mint a láz, fejfájás és hidegrázás, és kezelés nélkül gyorsan súlyos, akár halálos kimenetelű betegséggé válhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!