Szigorú korlátozások Japánban, de az olimpia nincs veszélyben

2021. április 23. – 14:41

frissítve

Szigorú korlátozások Japánban, de az olimpia nincs veszélyben
Japán miniszterelnöke, Szuga Josihide – Fotó: Eugene Hoshiko/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Négy japán prefektúrában egészségügyi vészhelyzetet hirdetnek a koronavírus-járvány miatt – jelentette be pénteken Szuga Josihide japán kormányfő.

Az MTI tudósítása szerint az intézkedések a 125 milliós Japán lakosságának csaknem negyedét érintik. Szuga Josihide tájékoztatása szerint a vészhelyzet vasárnaptól lép életbe Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hjogóban, és május 11-ig tart. Erre az időre esnek az április 29-től május 9-ig tartó, úgynevezett arany heti ünnepek, Szuga szerint megpróbálják a járványt ez idő alatt kordában tartani.

A döntés nem befolyásolja a július 23-án kezdődő és augusztus 9-ig tartó, Tokióban tartandó nyári olimpiai játékokat. A japán kormány mindent megtesz azért, hogy biztosítsa az esemény biztonságos lebonyolítását. Az eseményt eredetileg tavaly rendezték volna, de 2020 márciusában elhalasztották.

Az érintett prefektúrákban bezárják a vidámparkokat, múzeumokat, színházakat, karaokebárokat és a főbb kereskedelmi létesítményeket, a sportmérkőzések zárt kapusak lesznek, a buszok és a vonatok menetrendjét pedig ritkítják. Korábban zárnak be az éttermek is.

A kormány járványügyi bizottsága közölte, a vészhelyzetet meghosszabbíthatják, ha nem sikerül visszaszorítani a járvány terjedését.

Japánban korábban is bevezettek járványügyi korlátozásokat, ezek azonban a többi ország rendelkezéseihez képest enyhébbek voltak, lehetett koncertre járni, a stadionok fél házzal működtek. Az ország egyelőre elkerülte a járvány hirtelen berobbanását, a pénteki volt a harmadik egymást követő nap, amikor a regisztrált fertőzöttek napi növekménye meghaladta az ötezret. A brit variáns terjed ott is a legjobban.

Aggódnak az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhek miatt, mert a járvány legnagyobb gócának tekinthető Oszakában csütörtökre nem maradt szabad kórházi ágy a súlyos betegeknek.

Japánban a regisztrált fertőzöttek száma 546 425, eddig 9764 halálos áldozatáról tudni. Az oltási kampány egyelőre lassan halad, mind ez idáig az emberek körülbelül egy százaléka kapta meg az országban eddig egyedül engedélyezett Pfizer vakcinájának legalább az első adagját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!