Milliókra büntetnék Olaszországban a fagyihamisítást

2021. április 22. – 16:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

10 ezer euró, vagyis bő 3,5 millió forint büntetést helyez kilátásba egy új olasz törvénytervezet a hagyományos olasz fagylalt, a gelato hamisítói számára. Mint a tervezetben írják, a gelato az olasz gasztronómiai hagyománynak legalább olyan fontos pillére, mint a pizza, és a különféle tészták, így nem szabad engedni, hogy ócska trükkökkel és csapnivaló minőséggel gyalázzák azt meg ügyeskedők, csak hogy minél jobban le tudják húzni a turistákat. Olaszországban a fagyipiac egyébként nagyjából évi 1,5 milliárd euró (közel 550 milliárd forint) forgalmú, vagyis itt tényleg nem aprópénzről van szó a nemzeti tradíciók megőrzése mellett.

A törvénytervezet betiltaná a kézműves fagylaltozók számára a hidrogénezett növényi zsírok, a mesterséges ízesítő- és színezőanyagok, valamint a sűrített levegő használatát. A felsorolásból utóbbi szorul némi magyarázatra: ez a vizezett borhoz hasonló trükk, amikor a fagylaltot sűrített levegővel elegyítik, így egyrészt levegősebbé, habosabbá téve azt, másrészt megnövelve a térfogatát. Az így felfújt fagyiból azonos mennyiségű alapanyagból több eladható adag jön ki. A törvénytervezet 30 százaléknyi levegőtartalmat engedélyezne a fagylalt számára – ez a legarcátlanabb fagyihamisítóknál most akár 80% is lehet.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!