Aradon temetik el végül az 1944-es harcokban elesett magyar katonákat

2021. április 21. – 12:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aradon hozzák létre a második világháborúban elesett magyar katonák temetőjét, miután Románia nem fogadta el, hogy a sírkert Székelyföldön legyen – írja a Krónika erdélyi magyar napilapra hivatkozva az MTI. Korábban két magyar többségű Maros megyei település, Jobbágytelke és Mezőpanit is felmerült lehetséges helyszínként, de Románia végül Aradot javasolta.

Arad önkormányzata az A1-es autópálya szomszédságában levő Alsótemetőben kínált fel egy parcellát. Ebben a sírkertben nyugszanak a világháborúban elesett román, magyar, szerb és orosz katonák.

A tervek szerint itt temetnék el a Torda környéki csatákban 1944 őszén elesett több száz magyar honvédot is.

A katonák földi maradványait csaknem hat évvel ezelőtt exhumálták a kolozsvári új zsidó temetőből. A 2015-ben kihantolt csontok jelenleg a mezőpaniti temető ravatalozójában, felcímkézett zsákokban várnak elszállításra. A budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetői egy közel ezer négyzetméteres területet igényeltek.

Nagy György alezredes, Magyarország bukaresti nagykövetségének katonai és légügyi attaséja a Krónikának azt mondta, hogy az országközi egyezménynek megfelelően a végső döntést a helyieknek kell meghozniuk.

„Mivel magyar közösség lakik az egyik régióban is és a másikban is, úgy gondolom, nem releváns, hol vannak eltemetve a hőseink.”

Felettese, Kiss László ezredes szerint értékelni kell, hogy megoldódni látszik a katonatemető ügye, Románia 2012 óta halogatta a probléma megoldását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!