Meghalt Walter F. Mondale, Jimmy Carter egykori alelnöke

2021. április 20. – 06:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencvenhárom éves korában hétfőn meghalt Walter F. Mondale, az Egyesült Államok 42. alelnöke, írja az MTI. A család nem közölte a halál okát. Az egykori állami főügyész, szenátor, alelnök és nagykövet 1928-ban született a minnesotai Ceylonban. 1956-ban szerzett jogi diplomát a Minnesotai Egyetemen, sokáig ügyvédként dolgozott, 1960-ban nevezték ki először államügyésznek. Politikai pályája 1964-ben kezdődött, amikor bekerült a szenátusba, a későbbi alelnök, Hubert H. Humphrey helyét vette át.

1976-ban Jimmy Carter Mondale-t választotta alelnökének. Ő volt az első alelnök, aki a Fehér Házban foglalt el irodát, nem pedig az utca túloldalán lévő hivatali épületben. Carter egy nyilatkozatában azt mondta róla, hogy Mondale-t tartja az Egyesült Államok történetének legjobb alelnökének, példát mutatott mindenkinek a közszolgálat és a magánéleti viselkedés terén. Később sikertelenül indult az elnökválasztáson, 1984-ben ellenfelét, Ronald Reagant választották meg az Egyesült Államok elnökének. Mondale Geraldine Ferraro New York-i képviselőt választotta induló alelnökének, ezzel ő lett az első olyan nagy párti elnökjelölt, aki nőt is indított.

1993 és 1996 között Bill Clinton japán nagyköveteként dolgozott Mondale, később Hillary Clintont támogatta az elnökválasztáson. Házasságából két fia, valami egy lánya született. Felesége, Joan Mondale 2014-ben halt meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!