Saját űrállomást csinálnak és a Holdra mennek az oroszok

2021. április 18. – 16:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország 2025-ben ki akar lépni a Nemzetközi Űrállomás-projektből, és önálló űrállomást fognak létesíteni. Az eddigi nemzetközi együttműködést felülíró tervet az orosz miniszterelnök-helyettes jelentette be vasárnap.

Jurij Boriszov arról beszélt a tévéinterjújában, hogy az orosz állomás építése hamarosan el is kezdődik, hogy minimálisra legyen a Nemzetközi Űrállomás szegmenseinek konzerválása és az új objektum üzembe helyezése közötti idő – írja az MTI.

A nemzetközi projekt alternatívájáról hétfőn, a Gagarin-évfordulón döntöttek egy olyan vezetői tanácskozáson, amin Putyin is részt vett. Korábban az üzemeltetés drágaságára hivatkozva jelezték, hogy kétséges az orosz részvétel jövője az 1998 óta működő Nemzetközi Űrállomásban. Orosz számítások szerint 2025 után a Nemzetközi Űrállomás rendszerei egymás után fogják felmondani a szolgálatot, és az üzemben tartása 10-15 milliárd dollárt fog felemészteni.

Az orosz űrkutatás legnagyobb vállalkozása a közeljövőben a Hold-expedíciók felújítása lesz. Októberben indul küldetésére a Luna-25, mely elsősorban a Hold felszíne alatti jeget fogja kutatni. Ezt követően egy sor újabb Luna-misszió indul majd a következő években a Holdra. Az orosz űrkutatás ezzel 45 év szünet után tér vissza az égitestre: a Luna-24 még 1976-ban tért vissza a Szovjetunióba holdkőzetekkel, Moszkvában azóta vártak a folytatásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!