Meghalt Charles Geschke, akinek a Photoshopot köszönheti a világ

2021. április 18. – 07:27

frissítve

Meghalt Charles Geschke, akinek a Photoshopot köszönheti a világ
Charles Geschke a kép bal oldalán, Barack Obama elnöknél – Fotó: Mandel Ngan/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

81 éves korában meghalt Charles Geschke, az amerikai Adobe szoftvergyártó cég társalapítója, aki közreműködött a népszerű pdf fájlformátum kifejlesztésében – közölte a vállalat szombaton.

A MTI híre szerint Geschke San Francisco külvárosában, Los Altosban lakott, pénteken halt meg.
„Hatalmas veszteség az egész Adobe-közösség és a számítástechnikai ipar számára, amelynek vezető személyisége és hőse volt évtizedeken át” – írta Shantanu Narayen, az Adobe vezérigazgatója a cég alkalmazottainak címzett körüzenetben.

„Az Adobe társalapítóiként Chuck (Geschke beceneve) és John Warnock úttörő szoftvert fejlesztettek ki, amely forradalmasította az emberek alkotótevékenységét és kommunikációját”.
Első termékük az Adobe PostScript volt, egy új technológia, amely radikálisan új eszközt biztosított szöveg és képek nyomtatására, elindítva ezzel az asztali kiadványszerkesztés forradalmát.

Narayen felidézte, hogy Charles Geschke neve olyan további – nagy változásokat elindító – szoftverekhez fűződik, mint az Acrobat, az Illustrator, a Premiere Pro és a Photoshop.

Frissítés: a Photoshopot, eredetileg a Knoll testvérek találták ki, a szoftver kezdeti verzióját adták el az Adobe-nak 1988-ban, az elterjedése előtt.

Geschke 1982-ben alapította Warnockkal közösen az Adobe céget. 2009-ben Barack Obama akkori elnök a két üzletembert és szoftverfejlesztőt az amerikai technológiai és fejlesztési érdemrenddel tüntette ki.

Charles Geschke 1992-ben túlélt egy emberrablást. Az akkor 52 éves szoftverfejlesztőt két fegyveres férfi elhurcolta, és négy napig fogva tartotta, míg végül sikerült kiszabadítani. Az AP amerikai hírügynökség szerint a rendőrséget végül az egyik gyanúsított vezette el a bűnözők rejtekhelyére, a tetteseket a 650 ezer dollár váltságdíjjal együtt kerítettek kézre.