A rendőrök úgy vittek el egy bámészkodó részeget a tűztől Romániában, hogy közben megölték

2021. április 18. – 22:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az erőszakos rendőri intézkedés következményeibe halt bele egy román férfi Pitestiben. Az esetről videófelvétel is készült, és bár a rendőrök szívrohamról beszéltek, a boncolás igazolta, hogy a férfi a sérüléseibe halt bele és megfulladt.

Egy büféterasznál ütött ki pénteken tűz a havasalföldi Pitestiben, amit a szomszéd asztaloktól falatozás közben még akkor is többen néztek, amikor kiért a tűzoltóság és a rendőrök. A hatvanas éveiben járó, láthatólag részeg férfi többszöri felszólításra sem volt hajlandó arrébb menni, a videófelvételen is látszik, ahogy a rendőröknek magyaráz, mielőtt azok begorombulnak.

Az egyik rendőr végül kívülről váratlanul, hirtelen és nagy erővel a földre vitte, a beszámolók szerint arccal a földhöz csapva. A videón azt hallani, hogy közben egy másik rendőr hangosan a férfit szidalmazza, majd több rendőr teljesen lefogja. Az intézkedés utáni percekben az idős férfi rosszul lett, nem sokkal később pedig már azt látni, hogy a mentősök próbálják újraéleszteni, sikertelenül.

A megyei rendőrségi felügyelőség a Transindex cikke szerint először azt állította, hogy a helyszín elhagyását megtagadó férfit „mérsékelt erőszakot alkalmazva igyekeztek evakuálni”, és közben a férfi szívrohamot kapott – ugyanezt közölte eleinte Lucian Bode belügyminiszter is.

A boncolás azonban vasárnapra megállapította, hogy a férfi halálát a rendőri intézkedés során elszenvedett sérülések okozták. „Megállapítottuk, hogy a halál erőszakos volt, politrauma következtében állt be, a halál közvetlen oka pedig a nyak és a mellkas lágy részeinek összenyomódása által előidézett fulladás volt” – jelentette be Dan Manu törvényszéki orvos. A férfi véralkoholszintje meghaladta a 2 ezreléket, a boncolás során koponya- és agyi sérüléseket is megállapítottak, amelyeket esés és ütés is okozhatott. A hivatalos eljárás egyelőre a rendőrök kihallgatásánál tart.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!