60 éve nem volt ekkora földcsuszamlás Angliában

2021. április 15. – 18:48

60 éve nem volt ekkora földcsuszamlás Angliában
Fotó: Finnbarr Webster/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az Anglia délnyugati részén található Dorset megyében nyúlik el egy festői partszakasz, a világörökségi helyszínként jegyzett Jurassic Coast, ahol helyenként magas szirt húzódik a part mentén. Szerdán egy ilyen szirtdarab szakadt a tengerbe, nagyjából 300 méteres szakaszon. Angliában 60 éve nem volt ilyen mértékű földcsuszamlás – írja a Guardian.

A természeti katasztrófa Weymouth városa mellett történt, és senki nem sérült meg benne. Mivel a megyei önkormányzat további földcsuszamlásokra számít, lezáratták a környéket. A következő hetekben geológusok segítségével vizsgálják a térséget, de jelenleg nagyon instabilnak gondolják az érintett szirt maradékát.

Dorsetben nem ritkák a földcsuszamlások, mert a sok szél, csapadék, valamint a tenger szünet nélkül erodálja a partokat. „A Jurassic Coast csodálatos turistalátványosság, de folyamatosan változik a tájképe” – fogalmazott a dorseti önkormányzat szóvivője. A mostanihoz hasonló méretű földcsuszamlás viszont ritka, szerdán négyezer tonna törmelék szakadt a partra és a tengerbe. Az eseménynek már voltak az előző hónapokban előjelei, kisebb csuszamlások és repedések formájában.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!