Egyre feszültebb a viszony Irán és az EU között

2021. április 12. – 21:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Irán több területen is felfüggeszti az együttműködést az Európai Unióval az ellene érvényben volt uniós szankciók meghosszabbítása, illetve kiterjesztése miatt – közölte hétfőn az iráni külügyminisztérium az MTI szerint.

Irán ennek értelmében felfüggeszti a párbeszédet az emberi jogok, a terrorizmus elleni intézkedések, a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem terén és a menekültügyi kérdésekben is.

Az EU-tagországok kormányait tömörítő tanács hétfőn közölte, hogy 2022. április 13-ig meghosszabbítja azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyeket a súlyos emberi jogi jogsértések miatt rótt ki korábban Iránra. Az unió 2011-ben vezetett be először utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással járó szankciókat Irán ellen. Ezeket az elmúlt évtizedben évről évre megújították.

Az uniós testület hétfőn emellett nyolc olyan iráni személlyel és további három szervezettel bővítette szankciós listáját, akik szerepet játszottak a 2019-es iráni tüntetések elleni megtorlásokban. 2019. november közepén országos tüntetések törtek ki az üzemanyagárak drasztikus emelése miatt. A biztonsági erők pedig erőszakkal verték le a megmozdulásokat. Az áldozatok pontos száma nem ismert. Egyes becslések ugyanakkor 230-ra, mások több mint ezerre tették az áldozatok számát.

A szankciók által sújtottak lajstromára most a biztonsági erők nyolc tagja, illetve három fegyintézet került fel. Az uniós listán így már összesen 89 iráni ember és négy intézmény szerepel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!