Orbán Viktort kritizáló videóüzenetet készítettek a cseh filmesek a budapesti filmfesztiválra, de a cseh külügy letiltotta

2021. április 10. – 14:03

frissítve

Orbán Viktort kritizáló videóüzenetet készítettek a cseh filmesek a budapesti filmfesztiválra, de a cseh külügy letiltotta
Forrás: Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Ondřej Provazník és Martin Dušek Öregfiúk című filmjét április 15-én mutatnák be a budapesti Cseh Filmkarneválon, amit online rendeznek meg. Ehhez készítettek egy rövid videóüzenetet, amit a filmjük előtt vetítettek volna le, írja a Parameter.sk a cseh Respekt.cz portálra hivatkozva.

A videóüzenetben az egyik rendező többek között arról beszél, hogy „politikai képviselőinknek is tudatosítaniuk kell, hogy talán az életük végén eljön valaki, aki előtt felelniük kell tetteikért”. Mindeközben kollégája azt írja fel a mögöttük lévő táblára, hogy „Ban Orbán”, azaz hogy tiltsák be Orbánt, majd hozzáteszi szóban, „figyeljenek, amíg lehet”.

A cseh lap szerint azonban ez nem tetszett a cseh külügyminisztériumnak, felmerült annak lehetősége, hogy ugyan levetíthetik, de egy figyelmeztetéssel, miszerint ez nem Csehország hivatalos álláspontja. Majd azt is felvetették, hogy a „Ban Orbán” feliratot takarják ki a videón, amibe az egyik rendező bele is ment volna, mondván, ez annyira abszurd, hogy elfogadható. Később azonban a külügyminisztérium teljes mértékben megtiltotta, hogy levetítsék az üzenetet.

Az emigránsokról szóló film rendezői emiatt viszont visszavonnák a budapesti filmfesztiválról az alkotásuk bemutatását, a producer dönthet majd a kérdésben.

Frissítés!

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a Facebookon úgy reagált az esetre, hogy „a tisztelt Művész uraknak természetesen joguk és lehetőségük van arra, hogy szapulják a magyar kormányt, ahogy ezt meg is teszik. Erre kismillió fórum adott. A cseh Külügyminisztérium mindössze annyit kért tőlük, hogy ne a minisztérium kulturális rendezvényén tegyék.” Az államtitkár megemlítette, hogy Magyarország eddig is segített Csehországnak a vakcinák beszerzésével kapcsolatban, és májusban 40 ezer vakcinával segítik a magyarok a cseheket.

Menczer szerint „a cseh Külügyminisztérium tiszteletre méltó döntést hozott. Olyan döntést, amelynek semmi köze a politikához. Pusztán a józan észhez van köze. Minden jót kívánok cseh barátainknak, sok erőt és kitartást a vírus elleni harcban! Magyarország szövetségére számíthatnak.”

Az Öregfiúk című film egyébként egy emigránsról szól, aki hazatér, hogy leszámoljon egy kommunista államügyésszel, aki tönkretette az életét az 50-es években. A kerekesszékes férfi ráveszi egyik barátját, hogy segítsen neki megölni a már szintén idős egykori ügyészt, aki eddig megúszta a felelősségre vonást – a filmről itt lehet bővebben olvasni. A Cseh Filmkarnevál hivatalos trailerében a filmet 2019 egyik legjobb cseh filmjének nevezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!