Német egészségügyi miniszter: Két hétre le kellene zárni az országot

2021. április 9. – 13:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Félre kell tenni a pártpolitikai vitákat Németországban, és meg kell törni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának harmadik hullámát, amihez két-három hétre le kell zárni az egész országot – mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.

Jens Spahn az MTI tudósítása szerint kiemelte, hogy hazája nagyon hasonló helyzetben van, mint tavaly októberben, a második fertőzéshullám felerősödése előtt. A tartományok körében még a járványhelyzet súlyosságának megítélésében sincs egység, és elmaradnak a feltétlenül és azonnal szükséges intézkedések. Szerinte a húsvéti időszak az iskolai szünet miatt tökéletes lett volna a hullámtörő zárlatra.

„Meg kell fontolni, hogy miként lehet szövetségi szintre emelni a járványügyi korlátozások szabályozását” – mondta a miniszter, kiemelve, hogy a szövetségi kormányban már dolgoznak a vonatkozó törvény módosításán.

A még érvényes járványügyi előírások alapján szövetségi szinten legfeljebb határigazgatási intézkedéseket lehet tenni, így például el lehet rendelni beutazási korlátozásokat, de a járványügy összes többi területe tartományi hatáskör. Ezen változtatna a tervezett törvénymódosítás, amely az egész országban, valamennyi tartományban egységes szabályokat írna elő bizonyos feltételek teljesülése esetén.

A szeptemberi szövetségi parlamenti választásra utalva hangsúlyozta, hogy „választási év ide vagy oda, most félre kell tenni a pártpolitikai vitákat, és a legfontosabbra, a járvány megfékezésére kell összpontosítani”.

Heti szinten nagyjából 20 százalékos ütemben emelkedik az intenzív kórházi ellátásra szorulók száma. „Ez a szám már a 4500-at is meghaladta, és túlterhelődhet az ellátórendszer, ha nem sikerül fékezni a folyamatot” – húzta alá a miniszter.

A német sajtó szerint a szövetségi kormány a napokban be is nyújtja a Bundestaghoz a javaslatot, amely arról szól, hogy milyen korlátozásokat kell elrendelni, ha száz fölé emelkedik az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Az utóbbi 24 órában 25 464 SARS-Cov-2-fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 15 százalékot meghaladó növekedés az egy héttel korábbi 21 888-hoz képest. Az új esetekkel együtt 2 956 316 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A Covid–19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 296-ra emelkedett az egy héttel korábbi 232-ről. Az új halálesetekkel 78 003-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!